2021 Yılı ve Sonrasında Web Site Hızının Önemini Kavrayın

2021 yılında ve sonrasında site hızı her zamankinden daha önemlidir.

Genel dijital pazarlama hizmetleriniz ve online (çevrimiçi) varlığınız için ne kadar inanılmaz önemli bir metrik olduğunu yeterince vurgulayamayız.

Spesifik olarak, masaüstü ve mobil cihazlardaki SEO sıralamalarında (özellikle Google’ın mobil ilk olarak siteleri endeklemesi ile), Google’da ücretli arama reklamlarının kalite puanı üzerinde ve en önemlisi genel kullanıcı (site ziyaretçileri) deneyimi ve dönüşüm (ziyaretçilerin yapmasını istediğiniz iş eylemleri) üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Günün sonunda, yavaş web sitelerinde düşük dönüşüm sayısı ve oranı, yüksek hemen çıkma oranı (siteye girdikten sonra sadece tek sayfa ziyareti) ve ziyaret başına düşük sayfa sayısı (daha az etkileşim) olacaktır.

Esasen yavaş bir site, insanların bir web sayfasının yüklenmesini bekleyecek sabrı olmadığı için insanların bir anlamda kurtulacağı anlamına gelir.

Bu, web sitesinde uzun bir dönüşüm hunisi (tüneli) olduğunda işletmeler için daha da önemlidir. Bir dönüşüm hunisinin birden fazla adımı ve sayfası olduğunda her zaman ayrılma olur, ancak aynı zamanda yavaş bir web siteniz olduğunda ve kullanıcılar daha karmaşık bir dönüşüm hunisinden geçmeye çalıştığında, bu ayrılma artar.

Şimdi site hızının birden çok dijital kanalda ne kadar etkisinin olduğunu inceleyelim.

İçindekiler

  • Site Hızının SEO Üzerindeki Etkisi Nedir?
  • Site Hızının Arama Reklamları Üzerindeki Etkisi Nedir?
  • Site Hızının Sosyal Reklamlar Üzerindeki Etkisi Nedir?
  • Site Hızının Kullanıcı Deneyimi ve Dönüşüm Üzerindeki Etkisi Nedir?
  • Bunun Web Siteniz için Anlamı Nedir?
  • Sitenizin Hızını Karşılaştırın
  • Genel Web Sitesi Kullanıcı Deneyimini Değerlendirin
  • Sitenizin Hızını Nasıl İyileştirebilirsiniz?
  • İlk Adımı Bugün Atın
Site Hızının SEO Üzerindeki Etkisi Nedir

Site Hızının SEO Üzerindeki Etkisi Nedir?

Site hızı, Google arama sonuçlarında bir sıralama faktörü ve bir mobil cihaz için daha da büyük bir sıralama faktörüdür.

Google, Temmuz 2018’de resmi olarak yürürlüğe girmiş olan Mobil Öncelikli (Mobile First) endeksini bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kullanmaktadır, yani artık resmi olarak yayınlandığından beri kaybeden tarafta yer almamanız için, eğer daha önce yapmadı iseniz, mobil site hızını optimize etmenin zamanı gelmiş demektir.

Buna ek olarak, site hızının müşterilerimizin web sitelerinin SEO (arama motoru optimizasyonu) sıralamaları ve organik trafikleri üzerindeki doğrudan etkisini TurboPak ekibi olarak biz zaten defalarca gördük.

Site hızının bir sıralama faktörü olmasının nedeni, her şeyden önce kaliteli bir kullanıcı deneyiminin işareti olmasıdır.

Hızlı bir site hızı daha iyi bir kullanıcı deneyimine neden olurken, düşük bir site hızı kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur.

Site hızı daha yüksekse, bir kullanıcı genellikle bir sitede daha uzun süre kalır ve ve aynı zamanda daha çok dönüşüm gerçekleşir ve daha az hemen çıkma olur. Bu nedenlerden dolayı, Google bunu bir sıralama faktörü haline getirdi.

Üç ila dört saniye veya daha kısa bir süreyi iyi bir sayfa yükleme süresi olarak görüyoruz. Tabii ideali 2 saniyeden daha az olmasıdır.

Bu, sitenin türüne ve sektöre göre biraz farklılık gösterir, ancak tipik olarak web sayfalarınız üç ila dört saniyeden kısa sürede yükleniyorsa, iyi gidiyorsunuz. Bu yükleme süresini aştığınızda, daha az optimum sıralamalar ve daha kötü bir kullanıcı deneyimi görmeye başlarız.

Tersine, bu sayfa hızını üç ila dört saniyenin altına indirirsek, muhtemelen daha iyi sıralamalar göreceğiz.

Bunun etkilerini bir müşteriyle ilk elden gördük.

Bir müşterinin web sitesinde site hızı optimizasyonları uyguladık ve müşterinin geliştiricisi kazara yaptığımız işi kaldırdı. Site hızı optimizasyonlarına sahip web sitesi, optimizasyonlar kaldırıldıktan sonra dört saniyelik bir yükleme süresinden 12 saniyelik bir yükleme süresine geçti ve bu da sıralamaların düşmesine neden oldu.

Geri döndük ve siteyi tekrar uygun site hızı optimizasyonları ile güncelledik ve web sitesini dört saniyelik bir yükleme süresine geri aldık ve sıralamalar tekrar yükseldi.

Bu, site hızının SEO pazarlama stratejinize ve anahtar kelime sıralamanıza doğrudan bir bağlantısı olduğunu gerçek zamanlı olarak gösteren örneklerden biridir.

Bu nadirdir, çünkü SEO için gerçek zamanlı olarak neredeyse hiçbir şey olmaz, yarışı yavaş ve istikrarlı bir şekilde çalışanın kazandığı yarışa benzer, ancak sıralama etkisini yalnızca birkaç gün içinde site hızı optimizasyonlarının kaldırılıp ardından yeniden uygulandığında gördük.

Harika bir deneydi, çünkü site hızının SEO üzerinde bir etki yarattığını zaten biliyorduk, ancak bu, Google’ın mobil ve masaüstü için arama perspektifinden yaptığı vurguyu gerçekten gösterdi.

Site hızının kullanıcı deneyimi üzerindeki faydaları, ücretli arama (paralı reklamlar) gibi diğer dijital kanalları da etkiler.

Site Hızının Ücretli Arama Reklamları Üzerindeki Etkisi Nedir

Site Hızının Ücretli Arama Reklamları Üzerindeki Etkisi Nedir?

PPC (tıklama için ödeme- pay-per-click) modeline dayalı Google paralı reklam ve site hızıyla, anahtar kelime teklifiniz için kalite puanınız tarafından belirlenen bütçenize uygun ve düşük maliyetli ücreti ödemeniz konunun özüdür.

Ücretli medya için kalite puanı, temelde Google’ın reklamlarınızı ve web sitenizin açılış sayfasını bir arama terimiyle ne kadar alakalı bulduğudur ve bu, söz konusu kişinin o belirli anahtar kelimeden sayfanıza yönlendirilmesine bağlı olarak kullanıcı deneyimine bakar.

Sonuçta, yavaş site hızı Google’a kötü bir kullanıcı deneyimi olarak görünecek ve karşılığında sizin reklamınızın kalite puanınızı düşürecektir. Sayfa hızı, sayfa içeriği ile birlikte sayfa deneyiminin en önemli bileşenlerindendir.

Kalite puanı, reklamlara ne kadar ödeyeceğinizi (tıklama başı maliyet veya TBM) ve AMSS’da (Arama Motoru Sonuçları Sayfası) ortalama konumunuzu belirler.

Düşük bir site hızına / kalite puanına sahipseniz, AMSS’da en üstlerde, örneğin ilk iki konumda görünmek gerçekten zordur ve anahtar kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğuna bağlı olarak, en üst sıralarda görünmeyebilirsiniz. Yeterince düşük bir kalite puanınız varsa, reklamlarınız hiç gösterilmez.

Gördüğünüz gibi, kalite puanı tıklama başı ücrete dayalı dijital reklam (PPC) üzerinde büyük bir etki yaratıyor.

Ek olarak, sitenize trafik çeken diğer tüm kanallar gibi, sayfa ve site yükleme süresi uzun olduğunda, dönüşüm oranı (ziyaretçilerinizde yapmalarını istediğiniz iş eylemini yapanların oranı) daha düşük olacak ve hemen çıkma oranı daha yüksek olacaktır. Bu durum, satışları veya olası satışları artırmaya çalışırken istemediğiniz iki şeydir.

Kalite puanı, reklamlarınızın en iyi şekilde performans gösterdiğinden emin olmak için tıklama başına ücret bazlı reklam (PPC) için bakmak isteyeceğiniz bir numaralı ölçümdür. Daha iyi bir kalite puanıyla, daha iyi ve daha yüksek bir reklam konumu ve daha düşük tıklama başına maliyet görürsünüz.

Daha yüksek site hızıyla, kalite puanınızın daha yüksek olacağını, dijital reklamlarınıza daha az para ödeyeceğinizi ve daha üst sıralarda yer alacağınızı rahatlıkla ve doğrulukla varsayabilirsiniz.

Site Hızının Sosyal Reklamlar Üzerindeki Etkisi Nedir

Site Hızının Sosyal Reklamlar Üzerindeki Etkisi Nedir?

Google’daki ücretli reklamlar gibi, Facebook da reklamlar söz konusu olduğunda daha yüksek site hızını tercih eder.

Facebook, tıpkı Google gibi, ilgilendikleriniz için size en iyi sonuçları göstermek istiyor.

Facebook, Ağustos 2017’de site hızının devreye girdiği kullanıcı deneyimine öncelik veren algoritmik bir değişiklik yaptı.

Daha önce tartıştığımız gibi, site hızı ne kadar iyi olursa, kullanıcı deneyimi ve genel site performansı o kadar iyi olur.

Facebook, bu site hızının ve kullanıcı deneyiminin reklamlarınızın öncelikli olmasına veya olmamasına neden olacağını duyurdu.

Facebook’un sosyal reklamlarla algoritması için devreye giren birçok faktör varken, hızlı bir yükleme hızı Facebook haber akışında daha yüksek bir önceliği etkilerken, yavaş yükleme süresi haber akışında daha düşük bir önceliği etkiler.

Site Hızının Kullanıcı Deneyimi ve Dönüşüm Üzerindeki Etkisi Nedir

Site Hızının Kullanıcı Deneyimi ve Dönüşüm Üzerindeki Etkisi Nedir?

Daha önce de tartıştığımız gibi, site hızının bir dizi dijital pazarlama kanalı üzerinde etkisi vardır, ancak asıl önemli olan kullanıcı deneyimi (siteyi ziyaret edenlerin deneyimi) ve dönüşümdür.

Kullanıcı deneyimi aslında her şeyi, yani arama motoru optimizasyonu (SEO), ücretli arama reklamları ve ücretli sosyal reklamları etkiler, dolayısı ile site hızı kullanıcı deneyiminde doğrudan rol oynadığı ve en önemli bileşenlerden biri olduğu için çok önemlidir.

Site hızı, eğer gerçekte veya algıda düşük ise, insanların sitelerden çıkmalarının büyük bir nedenidir.

Sitenizden hemen çıkmadan bahsettiğimizde, siteden ayrılmadan önce sitenizde birden fazla sayfayı görüntülemeyen birini kastediyoruz.

Sitenize gelen ve hemen çıkanların oluşturduğu bu oran, hemen çıkma oranı olarak adlandırılır. Bir sitenin yükleme süresi yavaşsa, insanlar sitede ortalıkta dolanmaz ve çıkarlar (siteyi terk ederler). Yavaş sitelerin genellikle çok yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olmasının, daha hızlı sitelerin ise daha düşük bir hemen çıkma oranına sahip olmasının nedeni budur.

Akılda tutulması gereken bir şey, hemen çıkma oranının aynı zamanda SEO alaka düzeyi için bir sıralama faktörü olduğudur, bu nedenle daha düşük bir hemen çıkma oranına sahip olmak sizin önceliğiniz olmalıdır.

Dönüşüm söz konusu olduğunda, site hızı da büyük bir rol oynar.

Nihayetinde, insanlar yavaş yükleme süresi nedeniyle hemen çıkıyorlarsa, istediğiniz eylemleri gerçekleştirmezler, yani dönüşümü sağlamazlar.

Bu, özellikle web sitenizin daha uzun bir ödeme veya dönüştürme sürecine sahip olması durumunda geçerlidir. Bahsettiğimiz gibi, bir dönüşüm gerçekleştirmek için yüklenmesi gereken her sayfada, kullanıcının siteden ayrılma olasılığı daha fazladır.

Ek olarak, siteniz hızlıysa, insanları istedikleri bilgiye daha hızlı ulaştırır, maalesef sayfanın yüklenmesi daha uzun sürerse fikirlerini değiştirmeleri için daha fazla zaman sağlar.

Kullanıcıları dönüşüme giden yolda daha iyi yönlendirmek için, sizinle iletişime geçme veya satın alma kararları sırasında, hızlı ve gezinmesi kolay bir siteyle yakalamak daha iyidir.

Bu Web Siteniz İçin Ne İfade Ediyor

Bu Web Siteniz İçin Ne İfade Ediyor?

Artık, dijital kanalları etkilemekten, maliyetlerinizi düşürmeye ve gelir ve kâr hanenizi etkilemeye kadar, web siteniz ve genel işiniz için site hızının ne kadar önemli olduğunu bildiğinize göre, şimdi bunun nasıl karşılaştırılacağı ve iyileştirileceği hakkında temel bilgileri verelim.

Sitenizin Hızını Karşılaştırın

Sitenizin Hızını Karşılaştırın

Bu süreçteki ilk adım, web sitenizin site hızının şu anda nasıl performans gösterdiğini görmektir.

Bu analizi çalıştırmak için sitenizin nasıl inşa edildiğini gösteren bir dizi araç kullanıyoruz.

Bu araçlarla ilgili harika olan şey, ücretsiz olmaları ve istediğiniz kadar çok rapor çalıştırabilmenizdir.

Bunun için birincil araçlarımız, Google site hızı ve performans aracı Sayfa Hızı İçgörüleri (PageSpeed Insights), ayrıca başka işletmelere ait GTMetrix ve Pingdom’dur.

İşlem çok basittir ve web sitenizin URL’sinin otomatik olarak analiz edilmesini içerir. Ardından, sayfa hızı içgörüsünü ve iyileştirme alanlarını ayıran bir rapor alacaksınız.

Herhangi bir optimizasyon yapmadan önce bu raporu temel olarak kullanabilir ve ilerlemenizi izlemek için güncellemeler yaptıktan sonra analizi tekrar çalıştırabilirsiniz. Tipik güncellemeler, resimleri ve videoları yeniden boyutlandırmayı ve etkin olmayan eklentileri devre dışı bırakmayı içerir.

Bu konuda sitemizdeki başka yazılarımızda daha detaylı bilgi veriyoruz.

Genel Web Sitesi Kullanıcı Deneyimini Değerlendirin

Web sitenizi site hızı için optimize etmenin yanı sıra, site hızı optimizasyonlarını uygulamadan önce ve sonra bakmanız gereken site hızını tamamlayan birkaç başka kullanıcı deneyimi ölçütü de vardır.

Kendinize şu soruları sorun:

  • Gezinme (navigasyon) başarıyla başladı mı? Sunucu yanıt verdi mi?
  • Kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği yeterli içerik oluşturuldu mu?
  • Kullanıcılar sayfayla etkileşime girebilir mi, hala yüklenmekle meşgul mü?
  • Etkileşimler sorunsuz, doğal ve gecikmesiz mi?

Kendinize bu soruları sorduktan sonra, son kullanıcı perspektifinden sitenizin nasıl inşa edildiğini ve en başından itibaren genel kullanıcı deneyimini iyileştirmek için hangi güncellemeleri yapabileceğinizi daha iyi anlayacaksınız.

Site hızı ve tasarım öğelerinin bir kombinasyonu, web sitenizin mükemmelleşmesine ve trafik ve dönüşümleri artırmasına yardımcı olacaktır.

GSitenizin Hızını Nasıl Artırırsınız

Sitenizin Hızını Nasıl Artırırsınız?

Web sitenizin site hızını nasıl artıracağınıza daha fazla dalmak için, sayfa yükleme sürenizi yavaşlatabilecek gereksiz unsurları ortadan kaldırmak gerekir.

Aşağıda, web sitenizi en iyi ve en verimli site hızı için optimize etmenin yollarına hızlı bir genel bakış verilmiştir:

  • Açılış sayfası yönlendirmelerini, eklentileri ve bağlantı kısaltıcıları en aza indirin
  • Mobil oluşturma süresini azaltmak için dosyaları sıkıştırın
  • Çok bölgeli barındırmayı kullanarak sunucu yanıt süresini iyileştirin
  • Oluşturmayı engelleyen javascript’i kaldırın
  • Hedef kitlenize hızlı bir şekilde ulaşmak için yüksek kaliteli bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullanın
  • Sayfanın tarayıcı tarafından nasıl işlendiğini etkilemeyen gereksiz verileri kaldırın
  • Görsel kaliteyi düşürmeden dosya boyutunu küçültmek için görüntüleri optimize edin
  • Görsel içeriğe öncelik vermek için ekranın üst kısmındaki içeriğin boyutunu küçültün
  • Sayfa oluşturma süresini kolaylaştırmak için eşzamansız komut dosyaları kullanın
  • Daha yavaş bağlantılar / cihazlar için içeriği dinamik olarak ayarlayın

Öyleyse, sitenizi yıldırım hızına çıkarmak için yukarıdaki tüm sorunları verimli ve etkili bir şekilde nasıl çözebilirsiniz?

TurboPak dijital hizmetimiz size bu çözümü sunuyor, hiç zaman ve çaba harcamadan tak çalıştır modeli ile 7/24 bütün bunları ve daha fazlasını sağlayabilirsiniz.

İlk Adımı Bugün Atın

İlk Adımı Bugün Atın

Neyse ki, TurboPak uzman yazılım ve web geliştirme ekibi, ülkemizin her yerindeki iş sahipleri, işletmeler ve markalar için site hızı optimizasyonları yapmak için kanıtlanmış, hızlı ve uygun maliyetli bir dijital hizmet sunuyor.

Site hızında, Google hız endeksinde ve temel web verilerinde yüzde 50 veya daha fazla iyileşme görebiliyoruz.

Lütfen hizmetimizi daha iyi anlamak ve fiyat teklifi almak için bizimle iletişime geçin.

İşinizin dijital boyutuna yapabileceğiniz en etkili güncellemelerden biriyle başlayın ve işinizi / işletmenizi gelişim sürecindeki bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olmamıza izin verin.

TurboPak - Web Sitenizi Hızlandırın