Cloudflare Kullanmalı Mısınız Yoksa Kullanmamalı Mısınız

TurboPak ekibimize insanlara sıklıkla sorulan bir soru da şudur:

“Cloudflare’yi kullanmalı mıyım?”

Bu hiç de şaşırtıcı değildir.

TurboPak, CDN kullanıcılarının WordPress sitelerine hızlıca bağlanmalarına yardım etmek kendi CDN sunuyor ve Cloudflare birleştirmesi öneriyor.

Eğer daha önce hiç Cloudflare kullanmadıysanız, bu eklenti sebebiyle özel bir şey olup olmayacağını ve kendi sitenizde kullanım için araştırmaya değip değmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Cloudflare çoğunlukla kişisel site ve bloglar için uygun Ücretsiz Plan sağladığından, WordPress site sahipleri için popüler bir ters vekil sunucusu (reverse proxy) ve CDN’dir.

Bu plan, yüksek kaliteli video akışı, yük dengeleme, HTTP/2 ve DDoS koruması gibi performans ve güvenlik özellikleri ile birlikte Cloudflare’nin küresel CDN’sine de erişim sunar.

Ancak, Cloudflare’yi kullanmalı mısınız?

Bu gönderide, bunun sizin için doğru olup olmadığına karar vermeniz için gereken tüm bilgilere sahip olmanız adına, göz önünde bulundurmanız gerekenleri anlatacağım.

Not: Eğer CDN’nin ne olduğuna dair bir aşinalığınız yoksa, ilk olarak CDN’nin nasıl çalıştığını web sitemizde okumanızı öneriyorum.

İçindekiler:

  • Cloudflare Nedir?
  • Cloudflare’yi Kullanmalı Mıyım?
  • Peki, İçerik Dağıtım Ağına (CDN) İhtiyacım Var Mı?
  • Peki, İçerik Dağıtım Ağına (CDN) İhtiyacım Var. Cloudflare Ne Öneriyor?
  • Özet
Cloudflare Nedir

Cloudflare Nedir?

Cloudflare, dünyanın en büyük içerik dağıtım ağlarından (CDN) biri haline gelme yolunda hızla büyümüştür.

2008’de TechCrunch Disrupt Konferansı’nda başlatılan Cloudflare, şimdilerde dünya genelinde 155 veri merkezi aracılığıyla 12 milyon alana CDN hizmeti vermektedir.

cloudflare turbopak kullanmak veya kullanmamak

İşte size Cloudflare’nin Hakkında sayfasından birkaç ilginç gerçek:

  • Twitter, Amazon, Apple, Instagram, Bing ve Wikipedia birleşiminden daha fazla internet trafiği sunmaktadır.
  • Cloudflare herhangi bir kod gönderdiğinde, anında 200 milyondan fazla internet sörfçüsünü etkilemektedir.
  • Her gün 10.000’den fazla yeni müşteri Cloudflare’ye kaydoluyor.
  • Her hafta, ortalama bir internet kullanıcısı Cloudflare’ye 500 defadan fazla dokunuyor.

Şirketin odağı, DDoS saldırılarına, kötü amaçlı botlara ve veri ihlallerine karşı koruma sağlarken; çoğunlukla internet siteleri, mobil uygulamalar ve Uygulama Programlama Arayüzleri (API) için uçtan uca gecikmeyle bağlantılı olarak azalması için çalışan performans ve güvenlik hizmetleri sunmaktır.

Cloudflare, ücretsiz planından çok daha fazlasıdır.

Ücretsiz plan, küçük siteleri olan kullanıcılara Cloudflare’yi denemeleri için izin verirken; internet uygulaması güvenlik duvarı (WAF), RailGun internet optimizasyonu, gelişmiş DDoS desteği ve çok daha fazlası gibi ağır yük performans ve güvenlik özelliklerine ihtiyacı olan siteler için Profesyonel (Pro), İşletme (Business) ve Girişimci (Enterprise) planları da mevcuttur.

Cloudflare’yi Kullanmalı Mıyım

Cloudflare’yi Kullanmalı Mıyım?

Belki.

Bu gerçekten, internet sitenizin gereksinimlerine ve Cloudflare’nin size uygun olan ödeme noktasında ihtiyaç duyduğunuz özelliklere sahip olup olmamasına bağlıdır.

Kendinize ilk sormanız gereken soru şudur: Bir CDN’ye ihtiyacınız var mı?

Peki, İçerik Dağıtım Ağına (CDN) İhtiyacım Var Mı

Peki, İçerik Dağıtım Ağına (CDN) İhtiyacım Var Mı?

Hadi CDN’lerin nasıl çalıştığına dair hızlı bir tazeleme yapalım.

Sitenize gelen bir ziyaretçi sunucunuza coğrafi olarak yakın bir yerde (yani, aynı ülkede) konumlandığında, içeriğinizin yolculuk etmesi için daha az umut vardır, bu da ziyaretçileriniz için nispeten daha hızlı bağlantı sunmaktadır.

Ancak, eğer ziyaretçi sunucunuza uzak olan bir yerde bulunuyorsa (yani, farklı bir kıtada), site içeriğinizin daha fazla yolculuk etmesi gerekir, bu da yavaş sayfa yükleme süresi ile sonuçlanır.

CDN’ler, sitenizin statik içeriğinin bir kopyasını tutan kenar sunucuların (edge server) küresel dağıtılmış bir ağını sağlayarak bu problemi çözmektedirler.

Dolayısıyla, örneğin biri sitenizi ziyaret ettiğinde ve dünyanın öbür ucunda bulunduğunda, istek mümkün olan en yakın kenar sunucuya (edge server) yönlendirilir, bu da gecikmeyi azaltır ve içeriği hızlıca sunar.

Dünyanın her yerinden ziyaretçileri olan site sahipleri için, CDN’ler özellikle bir internet sitesinin %80’inin statik kaynaklardan oluştuğunu dikkate aldığınızda, daha hızlı bir site deneyimi sağlamakta yardımcı olabilirler.

Bir CDN’ye mi ihtiyacınız var? İşte size göz önünde bulundurmanız gereken birkaç soru:

  • Ziyaretçileriniz coğrafi olarak nerede bulunuyor?
  • İnternet sitenizin boyutu ve karmaşıklığı büyüyor mu?
  • Sitenizin trafik miktarı benim barındırma paketim için çok mu fazla?
  • Dünyanın başka yerlerindeki ziyaretçileriniz site hızınızın yavaş olmasından şikayetçiler mi?
  • Siteniz DDoS saldırılarının azizliğine uğradı mı?

Bu soruların birden fazlasını evet olarak yanıtladıysanız, CDN üzerinde düşünmenize değer.

Bir CDN Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

CDN’ler, sadece performans faktörlerinin dışında ilaveten birçok fayda sunmaktadır.

Geliştirilmiş İnternet Sitesi Yükleme Süreleri

Performans faktörleri, gerçekten neden CDN’yi göz önünde bulunduracağınızın bir numaralı sebebidir.

Cloudflare gibi CDN’ler, bir kenar sunucu (edge server) kullanarak ziyaretçilerinizin bulunduğu yere daha yakın içerik sunmanıza olanak verir, bu da sitenizi hızlandırmanız ve ayrıca gecikmesini azaltmanız için kolay bir yol sunar.

Düşürülmüş Bant Genişliği (Bandwidth) Maliyeti

Birçok internet sitesi için, bant genişliği tüketim maliyetleri birincil harcamalardır.

Önbelleğe alma (caching) ve diğer optimizasyonlar aracılığıyla, CDN’ler bir kaynak sunucunun sağlamak zorunda olduğu veri miktarını azaltmaya yardımcı olabilir, dolayısıyla da site sahipleri için barındırma maliyetlerini düşürür.

Artırılmış İçerik Kullanılabilirliği ve Artıklığı

Başka bir ifadeyle, CDN’ler beklenmedik trafik dalgalanmalarını hafifletmeye yardımcı olabilir, bu da sitenizin ihtiyacı olduğunda ölçeklendirilmesine olanak verir.

En beklemediğiniz zamanda gerçekleşen büyük miktardaki trafik, sitenizin mahvolmasına sebep olabilir.

CDN’ler, dağıtılmış yapıları sayesinde daha fazla trafiğin üstesinden gelebilirler.

Güvenlik ve DDoS Koruması

CDN’ler sizi DDoS saldırılarına, veri ihlallerine ve kötü niyetli botlara karşı koruyarak sitenizin güvenliğini artırmaya yardımcı olabilir.

İnternet trafiğinin çoğunluğunun CDN’ler aracılığıyla sunulduğunu göz önüne aldığınızda, onlar gerçekten kötü niyetli saldırılara karşı ilk savunma hattıdır.

SEO – Arama Motoru Optimizasyonu

Google uzun zamandır hızı, algoritmalarında sıralama faktörü olarak görmektedir.

Dolayısıyla, internet sitenizin daha hızlı olması, Arama Motoru Sonuçları Sayfasında (SERP) iyi bir şekilde sıralanma ihtimalinin daha yüksek olması demektir.

Google’ın Amit Singhal ve Matt Cutts’unun 2010 yılında site hızını bir sıralama faktörü olarak vurguladığı gibi:

“Daha hızlı siteler daha memnun kullanıcılar oluşturur ve iç çalışmalarımızda gördük ki, bir site yavaş yanıt verdiğinde müşteriler orada daha az vakit geçiriyorlar.”

CDN Kullanmanın Dezavantajları Var Mıdır?

CDN kullanmanın gerçekten yalnızca bir temel dezavantajı bulunmaktadır: maliyet.

Bir CDN’ye yatırım yapmanız gerektiğine veya gerekmediğine karar verirken, diğer faktörlerle birlikte maliyeti de düşünüp tartmanız gerekmektedir, örneğin:

  • Kullanıcılarınızın bulunduğu yer. Eğer çoğunlukla yerel bir kesimse, bir CDN’ye ihtiyacınız olmayabilir.
  • İnternet sitenizin tasarımı. Eğer küçük bir siteyse veya çoğunlukla metin içeriyorsa, CDN aşırı yükleme olabilir.
  • Sitenizin ölçeklendirmesi. İşletmeniz büyüyor mu? Siteniz daha fazla trafik çekiyor mu?
  • Bütçeniz. Bir CDN satın almaya gücünüz yetebilir mi?
Peki, İçerik Dağıtım Ağına (CDN) İhtiyacım Var. Cloudflare Ne Öneriyor

Peki, İçerik Dağıtım Ağına (CDN) İhtiyacım Var. Cloudflare Ne Öneriyor?

CDN’de yeniyseniz ve her şeyin nasıl çalıştığını görmek istiyorsanız, Cloudflare başlangıç için harika bir yerdir.

Ücretsiz plan şunları içerir:

  • DDoS saldırılarının kontrolsüz azaltması (unmetered mitigation)
  • 155 veri merkezi ile küresel bir CDN
  • Paylaşımlı SSL sertifikaları
cloudflare cdn network haritası

Çok daha fazla özellik mevcut ve planları karşılaştırmanız, daha fazlasını öğrenmeniz ve her plan için hangi özelliklerin mevcut olduğunu anlamanız için Cloudflare’nin ödeme sayfasını kontrol etmenizi öneriyorum.

İşte size Cloudflare’nin özelliklerinin bir özeti:

  • İçerik Dağıtım Ağı (CDN). Cloudflare’nin Anycast CDN’si, 75 ülke genelinde 155 veri merkezi ile statik içeriği kenar sunucularda (edge servers) küresel bir şekilde önbelleğe almaktadır, bu da içeriğinizi ziyaretçinize coğrafi olarak mümkün olan en yakın yere ileterek gecikmeyi azaltmaktadır. Anycast ağı ayrıca dağıtılmış saldırı trafiğini coğrafi olarak dağıtarak soğurmaktadır.
  • İnternet Sitesi Optimizasyonları. Cloudflare, HTTP/2, TLS 1.3, dosya küçültmesi (file minification) ve saldırgan GZIP (aggressive GZIP) dahil olmak üzere, performans optimizasyonu paketleri sunmaktadır.
  • Alan Adı Sistemi (DNS). Yönetilen DNS alanlarının %37’lik pazar payı ile Cloudflare, dünyadaki en büyük ve en hızlı DNS ağını çalıştırmaktadır. Ayrıca, ortalama birkaç milisaniyelik sorgu hızıyla, herhangi bir yönetilen DNS sağlayıcısının en hızlı performansına da sahiptir.
  • Yük Dengeleme (Load Balancing). Cloudflare, yük dengeleme (load balancing), trafiği konum belirleme alanına yönlendirmek için coğrafi yön (geo-steering) ve ziyaretçileri hatalardan hızla uzağa yönlendirmek için hızlı yük devretme (failover) ile sağlık kontrolleri sağlamaktadır.
  • Argo Akıllı Yönlendirme (Smart Routing). Cloudflare’nin yönlendirme teknolojisi, ziyaretçileri Cloudflare’nin ağındaki en az şişkin ve en güvenilir yollar aracılığıyla yönlendirerek internet gecikmesini ortalama %35 oranında ve bağlantı hatalarını %27 oranında düşürmektedir.
  • Railgun. Railgun daha önce önbelleğe alınamayan site varlıklarını yüksek kalite videoların sıkıştırmasında kullanılanlara benzer teknikleri geliştirerek %99.6’ya kadar sıkıştırmaktadır. Sonuç, performansta ortalama %200 ek artıştır.
  • Stream. Cloudflare’nin Stream teknolojisi, videoları daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde iletmek için video depolama, kodlama ve kişiselleştirilebilir bir oynatıcıyı şirketin küresel CDN’si ile birleştirir.
  • Alan Adı Güvenlik Uzantıları (DNSSEC). Eğer DNS internetin telefon defteriyse, DNSSEC de internetin kimliğidir. Site trafiğinizin doğru sunucuya güvenli bir şekilde yönlendirilmesini garantiler, dolayısıyla ziyaretçilerinizin gizli bir “ortadaki adam (man-in-the-middle)” saldırganı tarafından yolu kesilmez.
  • İnternet Uygulaması Güvenlik Duvarı (WAF). Cloudflare’nin kurumsal düzeydeki WAF’ı, OWASP ilk 10’u ve uygulamaya özel ve kişiye özel kural kümelerini kullanarak yaygın uygulama katmanı güvenlik açıklarını belirler ve engeller.
  • SSL/TLS. Cloudflare müşteriler için ücretsiz SSL koruması sağlar.

Bunlar, Cloudflare’nin birincil performans ve güvenlik özellikleridir.

Önerdikleri hakkında daha fazlasını öğrenmek ve sizin için bunun doğru olup olmadığına karar vermek için, Cloudflare sitesini kontrol etmenizi tavsiye ediyorum.

Başka CDN Seçenekleri Var Mı?

Evet. TurboPak WordPress için en iyi CDN hizmeti sunarak sizi korumuştur.

Son zamanlarda gerçek anlamda çok bir şey değişmediğinden, tüm şekil ve boyutlardaki WordPress siteleriniz için mevcut olan farklı CDN seçenekleri hakkında kısa liste yaparsak şunları görürüz:

  • TurboPak
  • Cloudflare
  • Amazon CloudFront
  • MaxCDN/StackPath
  • KeyCDN
  • Imperva Incapsula
  • CDN77
  • Akamai
  • Google Cloud CDN

Özet

Cloudflare’yi kullanmalı mısınız?

Bu gönderide incelediğimiz üzere, Cloudflare’nin sizin ve siteniz için doğru olup olmadığına karar vermeden önce ilk olarak göz önünde bulundurmanız gereken çok şey var.

En önemli değerlendirme, site ziyaretçilerinizin nerede bulunduğu ve CDN kullanmanın içeriğinizi onlara daha hızlı iletmek için size yardımcı olup olamayacağıdır.

Göz önünde bulundurmak isteyeceğiniz diğer şeyler ise maliyet ve özelliklerdir.

Cloudflare oldukça popüler bir CDN’dir, ancak hiçbir şekilde sizin için mevcut olan tek seçenek değildir, TurboPak daha iyi bir seçenektir.

Dolayısıyla, size kendi araştırmanızı yapmanızı, Cloudflare ve sundukları hakkında daha fazlasını öğrenmenizi, diğer CDN’ler ile kıyaslamanızı ve sitenizin ihtiyaçlarına en iyi uyacak CDN ile yola devam etmenizi tavsiye ediyorum. Özetle benim önerim, TurboPak ve Cloudflare ücretsiz planı birlikte kullanmanızdır.

TurboPak - Web Sitenizi Hızlandırın