Google Sayfa Deneyimi Güncellemesi 2021 - WordPress Sitenizi Nasıl Hazırlayabilirsiniz

Google Sayfa Deneyimi (Page Experience) güncellemesi, Google’ın Haziran 2021’de yayınlamayı planladığı bir dizi yeni SEO (arama motoru optimizasyonu) sıralama sinyalidir.

Web sitenizin Google’ın arama sonuçlarının en üstünde sıralama şansını en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, WordPress web sitenizi yeni Sayfa Deneyimi güncellemesi için optimize etmeniz ve Haziran 2021’deki değişikliklerden yararlanmaya hazır olmanız çok önemlidir.

Google’ın arama algoritmasında yaptığı her büyük değişiklikte olduğu gibi, birçok site sıralamada yükselecektir.

Ancak birçok site de sıralamada aşağı inecek.

WordPress sitenizin “yukarı” kategorisinde (veya en azından “nötr” kategoride) yer almasını istiyorsunuz, bu da bu yazının konusudur.

Size Sayfa Deneyimi güncellemesinin ne olduğunu ve içerdiği beş yeni Google SEO sinyalini tanıtarak başlayacağız.

Ardından, sitenizi Haziran 2021’de yeni Google sıralama faktörlerine hazırlamak için WordPress sitenizin Sayfa Deneyimi metriklerini (ölçütlerini veya ölçüm standartlarını) nasıl ölçeceğinizi ve iyileştireceğinizi göstereceğiz.

İçindekiler:

  • 2021’deki Google Sayfa Deneyimi Güncellemesi Nedir?
  • Yeni Sayfa Deneyimi Sıralaması Faktöründeki Beş Sinyal Nelerdir?
  • Sayfa Deneyimi Mi? Alaka Düzeyi ve İçerik Mi? Hangisi Daha Önemlidir?
  • Google Sayfa Deneyimi Puanını Nasıl Ölçecek?
  • WordPress için Google Sayfa Deneyimi Puanınızı Nasıl İyileştirebilirsiniz?
  • WordPress’te Google Sayfa Deneyimi Güncellemesine Hazır Olun
2021'deki Google Sayfa Deneyimi Güncellemesi Nedir

2021’deki Google Sayfa Deneyimi Güncellemesi Nedir?

Google Sayfa Deneyimi güncellemesi, Haziran 2021’de kullanıma sunulan en son SEO algoritması güncellemesidir.

Sayfa Deneyimi sıralama faktörü, beş temel sinyalle ölçülen, ziyaretçilere iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayan web sitelerine öncelik vermeyi amaçlamaktadır.

Anahtar nokta şudur:

İçerikle ilgili değildir (içerik hala çok önemli olsa da).

Bunun yerine, ne hakkında olursa olsun, web sitenizin ziyaretçilere sunduğu kullanıcı deneyimiyle ilgilidir.

Bilişim dünyasında kullanılan teknik terim kullanıcı (deneyimi) derken de web site ziyaretçilerinizi, müşterilerinizi, yani dijital olarak iletişim / etkileşimde bulunduğunuz tüm insanları (ve onların deneyimlerini) kastetmekteyiz.

Bu mantıklıdır:

Google’ın arama sonuçlarında bir web sitesini tıklarsanız, Google ilgilendiğiniz içeriği bulmanın yanı sıra o sitede iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamanızı ister.

Kullanıcı deneyimiyle ilgili olarak doğrudan Google’ın sağladığı düşünce yapısı ve arama sonuçlarına öncelik vermenin neden önemli olduğuna inandıkları konusu aşağıda açıklanmıştır:

“Sayfa deneyimi sinyali, kullanıcıların bir web sayfasıyla etkileşim deneyimini nasıl algıladıklarını ölçer.

Bu faktörler için optimizasyon (eniyileme), web’i tüm web tarayıcılarında ve yüzeylerde kullanıcılar için daha keyifli hale getirir ve sitelerin mobil cihazlarda kullanıcı beklentilerine göre gelişmesine yardımcı olur.

Kullanıcılar daha fazla etkileşim gösterdikçe ve daha az dirençle işlem yapabildikçe bunun web’de iş / işletme başarısına katkıda bulunacağına inanıyoruz.”

Google bu değişiklikleri uzun süredir planlıyordu ve ilk olarak Mayıs 2020’de, planlanan çıkış tarihinden tam bir yıl önce duyurmuştu.

Nisan 2021 tarihinde de tarih değişikliği yaptı ve Haziran 2021 tarihinde güncellemenin başlayacağını ve 2 ay içinde bütün sonuçlarda tamamen uygulanmış olacağını bildirdi.

Google, web yöneticilerine bu değişikliklere uyum sağlamaları için bir yıl verdi, güncellemenin büyük olacağına dair oldukça iyi bir sinyaldi.

Google ayrıca, virüs salgını ile oluşan zaten değişken ve stresli durum nedeniyle web yöneticilerine planlamaları için daha fazla zaman vermek istedi diye düşünüyoruz.

Google’ın optimizasyon yapmanızı istediği beş sinyalden bahsedelim.

Yeni Sayfa Deneyimi Sıralaması Faktöründeki Beş Sinyal Nelerdir

Yeni Sayfa Deneyimi Google Sıralaması Faktöründeki Beş Sinyal Nelerdir?

Google Sayfa Deneyimi güncellemesi beş sinyale odaklanacaktır.

Bazıları sıralama sinyalleri olarak yepyeni, çoğu daha önceden bilinen ve neredeyse yıllardır bildiğimiz tanıdık sinyallerdir.

Bu beş sinyal şunlardır:

Temel Web Hayati Verileri:

Bunlar, performansın kullanıcı deneyimine nasıl bağlandığına odaklanan yeni bir üç performans metriği kümesidir. Üç ölçüm vardır: En Büyük Zengin İçerikli Boyama (LCP- Largest Contentful Paint), Kümülatif Düzen Kayması (CLS- Cumulative Layout Shift) ve İlk Giriş Gecikmesi (FID- First Input Delay).

Mobil Uyumluluk:

Google Mobil Uyumluluk Testi aracı veya Google Arama Konsolu tarafından işaretlendiği üzere sitenizde mobil uyumlu bir tasarımla ilgili sorunlar olup olmadığı değerlendirilir.

Güvenli Gezinme:

Sitenizde herhangi bir kötü amaçlı yazılım sorunu, zararlı indirmeler, aldatıcı içerik (örneğin kimlik avı) veya Google Search Console tarafından işaretlenen diğer benzer sorunlar olup olmadığı değerlendirilir.

HTTPS Kullanımı:

Sitenizin bir SSL sertifikası olup olmadığı ve HTTPS (güvenli bağlantı) kullanıp kullanmadığı değerlendirilir.

Müdahaleci Geçiş Reklamları Olmaması:

Özellikle mobil sürümde sitenizin Google aramadan tıklayan mobil kullanıcılara, izinsiz ortaya çıkan ekran üstü açılır pencereleri (pop-up) ve geçiş reklamları (interstitial) gösterip göstermediği değerlendirilir (2017’den beri geçerli olan mobil ekran üstü açılır pencere cezası da söz konusudur).

İşte beş sinyali gösteren Google’dan İngilizce bir grafik burada:

Resim 1 - Yeni Sayfa Deneyimi Sıralaması Faktöründeki Beş Sinyal

Google, her sinyale hangi ağırlığın (katsayının) uygulanacağını belirtmedi.

Beşinin de eşit ağırlıkta olup olmayacağını veya bazı sinyallerin diğerlerinden daha önemli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bu nedenle, beş sinyalin tümü için optimizasyon yapmayı planlamalısınız.

Sayfa Deneyimi ile Alaka Düzeyi ve İçerik Karşılaştırması - Hangisi Daha Önemlidir

Sayfa Deneyimi ile Alaka Düzeyi ve İçerik Karşılaştırması: Hangisi Daha Önemlidir?

Sayfa Deneyimi güncellemesi, bir sayfanın içeriğine değil, kullanıcı deneyimine odaklanır.

Ancak bu, Haziran 2021’den sonra içeriği görmezden gelebileceğiniz anlamına gelmez. Tam tersi geçerlidir.

Sayfa Deneyimi güncellemesi yayınlandıktan sonra bile Google, web sitelerini sıralarken içeriğe ve bunun arama yapan kişinin sorgusuyla alaka düzeyine daha fazla değer vermeye devam edecektir.

Örneğin, Google’ın çok alakalı içeriğe sahip, ancak iyi olmayan Sayfa Deneyimi sinyallerine sahip bir site ile daha az alakalı içeriğe sahip, ancak harika Sayfa Deneyimi sinyallerine sahip bir site arasında seçim yapması gerektiğini varsayalım. Bu durumda Google yine de öncelikli olarak çok alakalı (alaka düzeyi daha yüksek) siteye öncelik verecektir, çünkü içerik en önemli belirleyicidir.

Ancak, Google eşit derecede alakalı içeriğe sahip iki site görürse, daha yüksek Sayfa Deneyimi puanlarına sahip olmak, bir siteyi yukarı ve diğer siteyi aşağı itmek için eşitlik bozucu görevi görür. Bu nedenle, sitenizi Sayfa Deneyimi sinyalleri için optimize etmek hala çok önemlidir.

Google’ın Sayfa Deneyimi ile alaka düzeyi arasındaki dengeye ilişkin sözleri şöyledir (vurguyu biz yaptık):

“Sayfa deneyiminin tüm bileşenleri önemli olsa da sayfa deneyiminin bazı yönleri yetersiz olsa bile, genel olarak en iyi bilgileri içeren (en iyi içeriğe sahip) sayfalara öncelik vereceğiz. İyi bir sayfa deneyimi, harika ve alakalı içeriğe sahip olmayı geçersiz kılmaz. Ancak, benzer içeriğe sahip birden çok sayfanın olduğu durumlarda, Google Arama’da görünürlük için sayfa deneyimi çok daha önemli hale geliyor.’’

Sayfa Deneyimini, kaliteli ve alakalı içeriğin yerini alabilecek bir şey değil, Google’ın arama sonuçlarında benzer şekilde alakalı sitelerin üstüne çıkaracak bir eşleşme olarak düşünün.

Google Sayfa Deneyimi Puanını Nasıl Ölçecek

Google Sayfa Deneyimi Puanını Nasıl Ölçecek?

Google, WordPress Sayfa Deneyimi puanlarınızı değerlendirmek için kullanabileceğiniz çeşitli araçlar ve raporlar yayınlamaya özen gösterdi.

Sayfa Deneyimi Raporu

Nisan 2021’de Google Search Console, beş sinyali ve mobil cihazlardaki performanslarını bir araya getiren Sayfa Deneyimi raporunu yayınladı.

Sitenizin yeni sıralama faktörüne göre nasıl performans gösterdiğine hızlı bir şekilde tam bir genel bakış elde edeceksiniz.

İlk olarak, sitenizin genel durumunu ve iyi bir sayfa deneyimi olan URL’lerin yüzdesini alırsınız:

resim 02 - sayfa deneyimi raporu - search console

Aşağı kaydırdığınızda, her sinyal hakkında daha fazla bilgi alacaksınız. Her bir sekmeyi tıklayarak, ilgili rapora gidersiniz ve performansı iyileştirmek için belirli bilgiler alırsınız.

resim 03 - sayfa deneyimi sinyalleri - search console

Dahası, Arama Performansı bölümünde, iyi sayfa deneyimi olan sayfaları filtreleyebilir ve diğer sayfalarla karşılaştırabilirsiniz.

Şimdi belirli raporları gözden geçirelim. Sitenizin her sinyal için nasıl performans gösterdiğini nasıl izleyeceğinizi ve değerlendireceğinizi öğreneceksiniz.

Temel Web Hayati Değerleri

Sitenizin üç Temel Web Hayati Değerleri (Core Web Vitals) metriğiyle karşılaştırmasını ölçmek için, Google’ın artık Lighthouse’u temel alan Sayfa Hızı İçgörüleri (PageSpeed Insights) test aracını kullanabilirsiniz.

Laboratuvar Verileri’nde her zaman En Büyük Zengin İçerikli Boyama (LCP) ve Kümülatif Düzen Kayması (CLS) zamanlarını göreceksiniz.

Ancak, Saha (Alan) Verileri’nde yalnızca İlk Giriş Gecikmesi (FID) bilgilerini ve yalnızca siteniz yeterli trafik alıyorsa görürsünüz.

“Alan Verileri” gerçek Chrome kullanıcılarının verileridir, “Lab Verileri” ise Lighthouse’un sentetik testlerini kullanır.

Siteniz Saha (Alan) Verileri için uygunsa, gerçek insan ziyaretçilerinize bağlı olarak LCP ve CLS için de çeşitli zamanlar görebilirsiniz:

Not:

Sitenizde Saha Verileri yoksa, laboratuvar verilerindeki Toplam Engelleme Süresi (TBT- Total Blocking Time) metriğini İlk Giriş Gecikmesi (FID) için kaba bir yakınsama olarak kullanabilirsiniz.

Toplam Engelleme Süresi (TBT) için yeşil bir renk görürseniz, muhtemelen İlk Giriş Gecikme sürenizin (FID) de Google’ın önerilerini karşıladığını varsayabilirsiniz.

Benzer şekilde, Toplam Engelleme Sürenizi (TBT) iyileştirirseniz, iki ölçüm birbiriyle iyi bir şekilde ilişkilendirildiği için muhtemelen İlk Giriş Gecikmesini (FID) iyileştireceksiniz.

Temel Web Hayati Verileri ölçümleriniz ikisi arasında değişiklik göstereceğinden hem mobil hem de masaüstü sonuçlarına baktığınızdan emin olun, ancak mobil puanlar Google Eylül 2020’den itibaren mobil öncelikli indekslemeye geçtiği için en önemli olanıdır.

Google’ın üç metrik için önerdiği puanlar şunlardır:

resim 06 - üç metrik için önerilen değerler

“Yeşil” renkte iseniz, uçmaya hazırsınız. Sarı veya kırmızı alanların içindeyseniz, yapmanız gerekenler var ve bu gönderinin sonraki bölümünde iyileştirmeye yönelik bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Sitenizin tamamında iyileştirilmesi gereken belirli URL’leri görmek için Google Arama Konsolundaki (Search Console) Temel Web Hayati Verileri raporunu da kullanabilirsiniz:

Mobil Uyumluluk

Google’ın sitenizde mobil uyumlulukla ilgili herhangi bir sorun tespit edip etmediğini görmek için, sitenizdeki belirli sorunları ve bunların oluştuğu URL’leri işaretleyen Google Arama Konsolundaki Mobil Kullanılabilirlik raporunu kullanabilirsiniz:

resim 08 - mobil sayfa deneyimini ölçün - search console

Bu rapora ek olarak, URL’leri tek tek test etmenize olanak tanıyan Google’ın bağımsız Mobil Uyumluluk Testi aracını da kullanabilirsiniz.

Güvenli Gezinti

Güvenli göz atma ile ilgili sorunları kontrol etmek için, Google Arama Konsolundaki (Search Console) Güvenlik ve Manuel İşlemler altındaki Güvenlik sorunları raporunu kullanabilirsiniz:

Sitenizin işaretlenip işaretlenmediğini görmek için Google’ın Güvenli Tarama site durumu kontrol aracını da kullanabilirsiniz.

HTTPS Kullanımı

Bunu kendiniz test edebilirsiniz.

Web sitenizdeki bir sayfayı ziyaret ettiğinizde, tarayıcınızın adres çubuğunda kapalı bir asma kilit görüyor musunuz?

Öyleyse, bu değerlendirmeyi geçtiniz. Ayrıca ayrıntıları görebilir ve bağlantınızın güvenli olduğunu okuyabilirsiniz.

resim 10 - güvenli bağlantı - SSL

İzinsiz Geçiş Reklamları

Bunun kendi başına bir testi yok.

Bunun yerine, sitenizi Google’ın arama sonuçlarından tıklayan mobil ziyaretçilere müdahaleci geçiş reklamları / ekran üstü açılır pencereleri görüntülemediğinizden emin olmak istersiniz.

İzinsiz geçiş reklamları, içeriğin özellikle mobil cihazlardan daha az erişilebilir olmasını sağlar. Ekranın çoğunu kaplarlar.

Bu nedenle, Google’ın kaçınmak istediği korkunç bir kullanıcı deneyimi sağlarlar.

Örneğin, Google bu tür bir ekran üstü açılır pencerenin (pop-up) müdahaleci olduğunu düşünüyor:

resim 11 - rahatsız edici reklamlar
WordPress için Google Sayfa Deneyimi Puanınızı Nasıl İyileştirirsiniz

WordPress için Google Sayfa Deneyimi Puanınızı Nasıl İyileştirirsiniz?

Artık yeni Google SEO sinyallerinin ne olduğunu ve Google’ın bunları nasıl ölçtüğünü / değerlendirdiğini anladınız.

Dolayısıyla, sitenizi Haziran 2021 ve sonrasında başarılı olacak şekilde ayarlamak için WordPress Sayfa Deneyimi sinyallerinizi nasıl iyileştirebileceğiniz konusunun eyleme geçirilebilir kısmına geçelim.

Yeni Sayfa Deneyimi sinyallerinden bazıları ikili seçimlerdir.

Bu nedenle mesele onları “iyileştirmek” değil, daha çok onları ihlal etmediğinizden emin olmaktır.

İki örnek:

HTTPS kullanımı:

Sitenizin bir SSL sertifikasına sahip olduğundan ve HTTPS kullandığından emin olun. HTTPS performansını iyileştirme ve sorunları tespit etme konusundaki kılavuzumuzu da takip etmelisiniz.

Araya giren geçiş reklamları yok:

Google’ın mobil ziyaretçilere rahatsız edici ekran üstü açılır pencereler (pop-up) göstermeyin.

Bu yazımız içinde bazı sorunlu örnekler ve Google’ın araya girdiğini (müdahaleci olmadığını) düşündüğü örnekler görebilirsiniz.

Diğer sinyaller için, onları nasıl optimize edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Temel Web Hayati Verilerini İyileştirme

WordPress’teki Temel Web Verileri Sayfası Deneyimi sinyalini iyileştirmek için, çoğunlukla en iyi performans uygulamalarını uygulamaya ve sitenizi hızlandırmaya odaklanmak isteyeceksiniz.

Daha hafif, optimize edilmiş bir site oluşturmak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamanıza ve Google’ın ölçümlerini iyileştirmenize yardımcı olacaktır.

Herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan bu en iyi uygulamaları uygulamak için size sunduğumuz TurboPak hizmetini (sitenize yapacağımız bir eklenti ile- plugin) kullanabilirsiniz.

TurboPak, önbelleğe alma, dosya sıkıştırma, kod optimizasyonu ve daha fazlası taktikleri hızlı bir şekilde uygulamanıza yardımcı olur.

Bir araya getirildiğinde, bu taktikler En Büyük Zengin İçerikli Boyama (LCP) sürenizin yanı sıra Kümülatif Düzen Kaydırma (CLS) ve İlk Giriş Gecikme (FID) sayılarınızda büyük bir iyileşme sağlayacaktır ve ayrıca Google performans puanınızı artıracaktır (mobilde 75 ve üzeri, masaüstünde 90 ve üzeri, yani toplamda iyi veya çok iyi seviyede).

Mobil Uyumluluğu İyileştirme

WordPress’te Mobil Uyumluluk Sayfası Deneyimi sinyalini iyileştirmek için, Google Arama Konsolundaki (Search Console) Mobil Kullanılabilirlik raporunda gördüğünüz sorunları gidermeye odaklanmak isteyeceksiniz.

Ayrı ayrı URL’lerdeki sorunları teşhis etmek için Mobil Uyumluluk Testi aracını da kullanabilirsiniz.

Tipik olarak bu sorunlar, yazı tipi boyutunu artırma, düğmeleri daha dokunulabilir hale getirmek için düğmeler arasına daha fazla boşluk ekleme veya görüntü alanını ayarlama ile ilgilidir.

Google herhangi bir sorun tespit etmezse, sitenizin optimize edilmiş olduğunu düşünebilirsiniz.

Güvenli Gezinmeyi Sağlama

Güvenli gezinme (tarama), kötü amaçlı yazılım, zararlı indirmeler, aldatıcı sayfalar ve benzeri zararlı içeriklerle ilgilenir.

Önemli olan, puanları optimize etmekten çok sitenizde bu sorunları önlemektir.

WordPress siteleri için, sitenizi bu tür kötü amaçlı yazılımlar ve zararlı indirmelerle sitenize bulaştırmak isteyebilecek kötü niyetli kişilerden korumak için WordPress en iyi güvenlik uygulamalarını uyguladığınızdan emin olarak başlamalısınız.

Ayrıca Google Arama Konsolundaki (Search Console) Güvenlik Sorunları raporuna da dikkat etmelisiniz. Google bulduğu sorunları hızlı bir şekilde çözebilmeniz için işaretleyecektir.

Sitenizi görünür kötü amaçlı yazılımlara karşı hızlı bir şekilde taramak ve Google’ın Güvenli Tarama filtresinin sizi işaretleyip işaretlemediğini kontrol etmek için Sucuri SiteCheck gibi bir araç da kullanabilirsiniz.

WordPress sitenizi güvence altına aldığınız ve bu tür sorunlardan kaçındığınız sürece, sitenizi güvenli göz atma Sayfa Deneyimi sinyali için “optimize edilmiş” olarak değerlendirmelisiniz.

WordPress'te Google Sayfa Deneyimi Güncellemesine Hazır Olun

Google Sayfa Deneyimi güncellemesi Haziran 2021’de başlayacak, bu da sadece olumsuz eylemlerden kaçınmakla kalmayıp aynı zamanda güncelleme yayınlandığında Google sıralamalarda.sitenize yukarı çıkma şansı verdiğinizden emin olmak için WordPress sitenizi bugün hazırlamaya başlamak isteyeceğiniz anlamına gelmelidir.

Özetlemek gerekirse, yeni Sayfa Deneyimi sıralama faktörü beş sinyalden oluşur:

  • Temel Web Hayati Değerleri (LCP, CLS, FID)
  • Mobil Uyumluluk (Mobil Dostu)
  • Güvenli Gezinme (Tarama)
  • HTTPS Kullanımı (Güvenli Bağlantı)
  • İzinsiz Geçiş Reklamları (Pencereleri) Olmaması

Google yine de içeriğe ve alaka düzeyine Sayfa Deneyimi’nden daha fazla öncelik verecektir.

Bununla birlikte, alaka düzeyi açısından bir “bağın” olduğu durumlarda, daha iyi Sayfa Deneyimi sinyallerine sahip sayfa en üst sırada yer alacağından, bu ölçümleri optimize etmek yine de çok önemlidir.

Google Sayfa Deneyimi güncellemesi ve WordPress hakkında hala sorularınız mı var? Bize yazın, size yol gösterelim.

TurboPak - Web Sitenizi Hızlandırın