Temel Web Hayati Verileri Mayıs 2021 Sıralama Sinyalleri Oluyor

Google, Temel Web Hayati Verileri’nin Mayıs 2021’de arama sonuçları için sıralama sinyalleri haline geldiğini doğruladı.

TurboPak web sitemizde, İngilizce olan Core Web Vitals teriminin karşılığı olarak Temel Web Hayati Verileri (Ölçütleri) tanımlamasını kullanıyoruz.

Arama Sayfası Deneyimi Ölçütleri

Google sayfa deneyimi konusunda kendi görüşlerini bu yazıda belirtti.

Google, Temel Web Hayati Verileri’nin Mayıs 2021’de mevcut kullanıcı deneyimi (UX: user experience) ile ilgili sinyalleri de birleştirecek bir güncellemeyle sıralama sinyalleri haline geleceğini duyuruyor.

“Sayfa deneyimi” sinyali, Temel Web Hayati Verileri’ni aşağıdaki sinyallerle birleştirir:

  • Mobil uyumluluk
  • Güvenli gezinti
  • HTTPS güvenliği
  • Araya giren geçiş reklamı kuralları

Temel Web Hayati Verileri daha önce tanıtıldı.

Bunlar kullanıcıların bir sayfanın hızını, yanıt verebilirliğini ve görsel kararlılığını nasıl deneyimlediğini ölçmek için tasarlandı.

Özellikle aşağıdakiler Temel Web Hayati Verileri olarak tanımlanır:

En Büyük Zengin İçerikli Boyama (LCP):

Bir sayfanın ana içeriğinin yüklenmesi için geçen süredir. En büyük metnin veya resmin boyandığı zamanı işaret eder. İdeal bir LCP ölçümü 2,5 saniye veya daha hızlıdır.

İlk Giriş Gecikmesi (FID):

Bir sayfanın etkileşimli hale gelmesi için geçen süredir. İdeal bir ölçüm 100 ms’den azdır.

Kümülatif Düzen Kayması (CLS):

Görsel sayfa içeriğinin beklenmedik düzen kayması miktarıdır. Görüntü alanı içindeki görünür öğelerin hareketini ölçer. İdeal bir ölçüm 0.1’den küçüktür.

LCP - FID - CLS

Google’un kendi ifadesini yazalım:

”Bu sinyaller, kullanıcıların bir web sayfasıyla etkileşim deneyimini nasıl algıladıklarını ölçüyor ve insanların web’den en yararlı ve eğlenceli deneyimleri almalarını sağlamak için devam eden çalışmalarımıza katkıda bulunuyor.”

Temel Web Hayati Verileri, web sayfalarının kullanıcı beklentileri değiştikçe yıldan yıla değişebilir.

Google Arama Sonuçlarında Yeni Etiketler Kullanabilir

Google, arama sonuçlarına hangi sonuçların iyi bir sayfa deneyimi sağladığını gösteren etiketler ekleyebilir.

Google şu anda yukarıdaki bölümde listelenen tüm sayfa deneyimi kriterlerini karşılayan sayfaları belirlemek için görsel göstergeler üzerinde çalışıyor.

Yakında bir etiket testinin kullanıma sunulmasını bekleyin. Test başarılı olursa, sayfa deneyimi güncellemesiyle birlikte Mayıs 2021’de başlayacak.

Mevcut haliyle, birçok sayfa bu etiket için uygun değildir.

Ağustos ayında yayınlanan bir araştırma, sitelerin %15’inden daha azının bir Temel Web Hayati Veriler değerlendirmesini geçecek kadar iyi optimize edildiğini gösteriyor.

Site sahipleri, sayfalarını sayfa deneyimi sinyaline hazırlamak için çok çalışıyor gibi görünüyor.

Google, sayfa deneyimi metriklerini değerlendirmek için Lighthouse ve Sayfa Hızı İçgörüleri (Page Speed Insights) ile etkileşimde bulunan kullanıcıların sayısında ortalama %70’lik bir artış bildirdi.

Birçok site sahibi, iyileştirme fırsatlarını belirlemek için Search Console’un (arama kumanda paneli) Temel Web Hayati Verileri raporunu da kullanıyor.

Google’ın Temel Web Hayati Verileri’ni ölçmek için toplam 6 yol vardır.

Google, değeri ne olursa olsun, sayfa deneyimi sinyalini optimize etmenin kolay ve uygun maliyetli bir yollarından biri olarak AMP’yi de (hızlandırılmış mobil sayfalar) öneriyor.

Google’da Temel Web Hayati Verileri’ni Ölçmenin 6 Yolu Var

Google, SEO işi (arama motoru optimizasyonu) yapanların ve site sahiplerinin bir dizi farklı araçta Temel Web Hayati Verileri’ni ölçmesini kolaylaştırıyor.

temel web hayati değerleri ölçümü

Google, site sahiplerinin Temel Web Hayati Verileri’ni ölçme yöntemlerinin sayısını hızla artırıyor ve şimdi toplamda 6 yöntem sunuyor.

Temel Web Hayati Verileri’ni ilk tanıtıldığı zaman yalnızca Chrome kullanıcı deneyimi (UX) raporu kullanılarak ölçülebilirlerdi.

Arama Motoru konusunda lider şirket, Temel Web Hayati Verileri’nin Google’ın sıralama algoritmasına dahil edileceğini duyurarak mevcut araçlarının çoğuna ölçüm yetenekleri eklemeye devam ediyor.

Temel Web Hayati Verileri artık aşağıdakiler kullanılarak ölçülebilir:

  • Arama Konsolu (Search Console)
  • Sayfa Hızı İçgörüleri (PageSpeed Insights)
  • Lighthouse
  • Chrome Geliştirme Araçları (Chrome DevTools)
  • Chrome UX Raporu (Chrome UX Report)
  • Web Hayati Verileri Uzantısı (We Vitals Extension)

Temel Web Hayati Verileri’ni ölçmek için bu araçların her birini kullanmayla ilgili daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Arama Konsolu (Search Console)

google search console

Site sahiplerinin sitenin tamamındaki sayfaları değerlendirmesine yardımcı olmak için Arama Konsolunda yeni bir Temel Web Hayati Verileri raporu var.

Rapor, Chrome kullanıcı deneyimi (UX) raporundaki gerçek dünya verilerine dayanarak dikkat edilmesi gereken sayfa gruplarını tanımlar.

Bu raporla, minimum miktarda raporlama verilerine sahip değillerse URL’lerin atlanacağını unutmayın.

Sayfa Hızı İçgörüleri (PageSpeed Insights)

Sayfa Hızı İçgörüleri (PageSpeed Insights), raporun hem laboratuvar hem de saha bölümlerinde Temel Web Hayati Verileri’ni ölçebilmesini sağlayan Lighthouse 6.0’ı kullanacak şekilde yükseltildi.

Temel Web Hayati Verileri, aşağıda gösterildiği gibi mavi bir şeritle açıklanmıştır.

sayfa hızı içgörüleri

Lighthouse

Lighthouse, yakın zamanda ek denetimler, yeni ölçümler ve yeni oluşturulmuş bir performans puanı içeren 6.0 sürümüne yükseltildi.

lighthouse raporu

Eklenen bu yeni metriklerden ikisi, En Büyük Zengin İçerikli Boyama (LCP) ve Kümülatif Düzen Kaymasıdır (CLS).

Bu ölçümler, Teme Web Hayati Verileri’nin laboratuar uygulamalarıdır ve kullanıcı deneyimini eniyilemek (optimize etmek) için teşhis bilgileri sağlar.

Üçüncü yeni metriğin- Toplam Engelleme Süresi (TBT)- başka bir Temel Web Hayati Verileri’nden olan İlk Giriş Gecikmesi (FID) ile iyi bir şekilde ilişkilendirildiği söyleniyor.

Lighthouse’un desteklediği tüm ürünler en son sürümü yansıtacak şekilde güncellenmiştir.

Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu (UX Report)

CrUX olarak da anılan bu rapor, milyonlarca web sitesindeki gerçek kullanıcı deneyimi verilerinin herkese açık bir veri kümesidir.

Chrome UX raporu, tüm Temel Web Hayati Verileri’nin saha (alan) sürümlerini ölçer, bu da laboratuvar verileri yerine gerçek dünya verilerini raporladığı anlamına gelir.

Google, raporu kısa süre önce yeni bir Temel Web Hayati Verileri açılış sayfasıyla güncelledi.

chrome ux raporu

Chrome Geliştirme Araçları (DevTools)

Chrome Geliştirme Araçları, site sahiplerinin Kümülatif Düzen Kaydırma’ya (CLS) katkıda bulunabilecek bir sayfadaki görsel kararsızlık sorunlarını bulmasına ve düzeltmesine yardımcı olmak için güncellendi.

chrome devTools

Ayrıntılarını Özet sekmesinde görüntülemek için bir Düzen Kayması seçin. Kaymanın nerede meydana geldiğini görselleştirmek için, Şuraya Taşındı ve Şuradan Taşındı alanlarının üzerine gelin.

Chrome DevTools, İlk Giriş Gecikmesini (FID) iyileştirmek için yararlı olan Toplam Engelleme Süresi’ni (TBT) de ölçer.

Sayfa performansını ölçtüğünüzde Toplam Engelleme Süresi (TBT) artık Chrome DevTools Performans panelinin altbilgisinde gösteriliyor.

chrome geliştirme araçları

Laboratuvarda Toplam Engelleme Süresi’ni (TBT) iyileştiren performans optimizasyonları İlk Giriş Gecikmesini (FID) de iyileştirmelidir.

Web Hayati Verileri Uzantısı (Web Vitals Extension)

Artık Chrome Web Mağazası’ndan yüklenebilen yeni bir uzantı, üç Temel Web Hayati Verileri metriğini gerçek zamanlı olarak ölçer.

web vitals eklentisi

ÖZET

2021’de Google, sayfa deneyimini bir sıralama sinyali olarak dahil etmek için algoritmasını güncelleyecektir.

Bu değişikliğin amacı, geçmişte kullanılan Sayfa Sıralaması (PageRank) ve sayfa içi hedefleme gibi geleneksel ve daha nesnel sinyaller yerine, Google arama sonuç sayfalarında gösterilen sayfaların kullanıcı deneyimini hesaba katmaktır.

Bu güncelleme yaklaşırken (Mayıs 2021), sayfa deneyiminin farklı yönlerini ve sitenizi her biri için nasıl optimize edeceğinizi anlamak çok önemlidir.

Neyse ki Google, bir sayfanın genel deneyimini belirlemek için kullanılacak farklı unsurları duyurdu.

Bunlar:

Temel Web Hayati Verileri:

Bir sayfanın kullanıcılar için yüklenirken görsel yüklemesini, etkileşimini ve görsel kararlılığını ölçen üç temel performans metriğinin- En Büyük Zengin İçerikli Boyama (LCP), İlk Giriş Gecikmesi (FID) ve Kümülatif Düzen Kayması (CLS)- birleşimidir.

Mobil Uyumluluk:

İçeriğin okunabilirliği ve bağlantıların ve sayfa üzerindeki öğelerin tıklanabilir ve erişilebilir olup olmadığı dahil olmak üzere web sitelerinin mobil cihazlarda ne kadar kolay kullanılacağına ve gezineceğine bakar.

Güvenli Tarama / Gezinti:

Bir sitenin, kullanıcıların güvenli bir şekilde göz atabilmelerini sağlamak için kötü amaçlı yazılım, kimlik avı ve saldırıya uğramış içerik gibi sorunları olup olmadığını değerlendirir.

HTTPS:

Bir web sitesi bağlantısının güvenli olup olmadığına ve sitenin önerilen şekilde HTTPS üzerinden sunulup sunulmadığına odaklanır.

Müdahaleci Olmayan Geçiş Reklamları:

Kullanıcılar göz atarken önemli sayfa içi içeriğin engellenmemesini sağlar.

WEB SİTENİZİN BU DEĞİŞİME HAZIR OLDUĞUNDAN EMİN OLUN! TURBOPAK size ve işletmenize bu konuda yardımcı oluyor ve dijital hizmet sunuyor.

TurboPak - Web Sitenizi Hızlandırın