İçerik Dağıtım Ağlarına Yeni Başlayanlar Kılavuzu (CDN)

Çok uzun, özet geç: Bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN), dünya çapında çeşitli varlık noktalarında (PoP) coğrafi olarak dağıtılmış bir dizi sunucudan oluşur.

Bir CDN’nin ana görevi, bir kullanıcı ile web sunucusu arasındaki fiziksel mesafeyi kısaltarak daha hızlı yükleme süreleri, artan sunucu çalışma süresi, azaltılmış bant genişliği kullanımı, daha iyi güvenlik ve daha iyi web sitesi performansı sağlamaktır.

Global olarak faaliyet gösteren web siteleri, bir CDN kullanmaktan en fazla faydayı sağlayabilir.

Facebook, YouTube ve Netflix’in ortak noktasının ne olduğunu biliyor musunuz?

En çok ziyaret edilen web sitelerinden biri olmanın yanı sıra, içeriklerini sunmak için hepsi CDN kullanıyor!

Bir CDN veya İçerik Dağıtım Ağı, büyük miktarda veri/içeriğin İnternet’teki son kullanıcılara hızla dağıtılması sorununu ele alan teknolojik bir çözümdür.

Aslında, okumak üzere olduğunuz makale bir CDN aracılığıyla sunulmaktadır. Ama sığ açıklamalarla daha fazla zaman kaybetmeyelim.

İşte bu makalede ele alacağımız şeyler:

  • CDN Nedir?
  • CDN Nasıl Çalışır?
  • CDN Kullanmanın Faydaları
  • CDN’ye İhtiyacınız Var mı?
  • CDN’ler SEO’yu Etkiler mi?
  • TurboPak’ın CDN’i Size Nasıl Yardımcı Olabilir

CDN Nedir?

Bir CDN’nin tanımına geçmeden önce, çözmek için tasarlandığı sorunu ele almak önemlidir.

Ağ gecikmesi, bir web sayfasını yüklemeyi talep ettiğiniz andan içeriğinin gerçekten ekranınızda göründüğü ana kadar meydana gelen can sıkıcı gecikmedir.

Gecikme aralığı, çoğu belirli bir web sayfasına özgü olan bir dizi faktörden etkilenebilse de, en etkili yönlerden biri, sizinle o web sitesinin barındırma sunucusu arasındaki fiziksel mesafedir.

CDN

Ve burada, bir CDN çözüm sağlayabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, bir CDN’nin ana görevi, bir kullanıcı ile web sunucusu arasındaki fiziksel mesafeyi kısaltmaktır, bu da daha iyi web sitesi performansı sağlar.

Bunu şu şekilde yapmakta:

Bir CDN, dünya çapında çeşitli varlık noktalarında (PoP) coğrafi olarak dağıtılmış birden çok sunucudan oluşur.

Bu sunucu grubu, HTML sayfaları, JavaScript dosyaları, stil sayfaları vb. gibi İnternet içeriğinin yüklenmesi için gereken şeylerin hızlı bir şekilde aktarılmasına izin verir.

CDN’ler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı türde kaynakların sunulmasına yardımcı olur:

  1. Görüntüler, JavaScript, CSS vb. gibi çok sık değişmeyen ve oluşturma gerektirmeyen statik içerik. Yalnızca görüntülerin dönüştürülmesine, optimizasyonuna ve teslimatına odaklanan görüntü CDN’leri bile vardır.
  2.  PHP, Ruby ve Java gibi çeşitli yaygın web programlama dilleri kullanılarak bir web sunucusu tarafından anında oluşturulan dinamik içerik.
  3. Bir web tarayıcı kontrolü aracılığıyla oynatılan videolar veya ses dosyaları olan akış içeriği.
CDN Nasıl Çalışır

CDN Nasıl Çalışır?

Bir CDN’nin tüm dünyada coğrafi olarak dağıtılmış sunuculardan oluştuğunu zaten açıklamıştım.

Bir CDN’nin gerçekte nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için aşağıdaki örneğe bakalım:

Diyelim ki bir web siteniz var ve web sitenizin tüm dosyalarının depolandığı kaynak sunucu Paris, Fransa’da.

Yüksek kaliteli ürünler sunduğunuz için dünyanın her yerinden yüzlerce ziyaretçiyi sitenize çekersiniz.

Ancak, dünya çapında sunucularınız yoksa bu nedenle gecikme sorunuyla karşılaşırsınız (kullanıcı ile kaynak sunucu arasındaki mesafe çok büyük).

CDN nasıl işler

Örneğin, Pekin’deki bir kullanıcı Paris’te barındırılan web sitenize erişmek isterse, sunucuya ulaşmak için her isteğin bir dizi yönlendiriciden geçmesi gerekir.

Ve bu “seyahat” her kaynak talebi için tekrarlanacaktır.

Gecikme, yani Paris ve Pekin arasındaki yaklaşık 5000 millik coğrafi uzaklık nedeniyle gerçekleşecektir.

Bu durumda, CDN bu mesafeyi sanal olarak kısaltabilir ve böylece sitenin performansını iyileştirebilir.

Bir CDN, içeriğinizin önbelleğe alınmış bir sürümünü birden çok coğrafi konumda (varlık noktaları olarak da bilinir) depolar.

Her PoP, web sitenizin içeriğini kullanıcının yakınlığına göre dağıtmaktan sorumlu birden fazla önbellek sunucusundan oluşur.

CDN nasıl çalışır biliyor musunuz

Bu nedenle, web sitenizi ziyaret etmek isteyen Pekinli kullanıcıya, en yakın varlık/önbellekleme sunucusundan – muhtemelen aynı şehirdeki bir sunucudan – içerik sunulacaktır.

Böylece gecikme önemli ölçüde azaltılacak ve web siteniz daha hızlı yüklenecektir.

Bu bağlamda, bir CDN kullanmanın tüm faydalarına daha yakından bakalım.

CDN Kullanmanın Faydaları

CDN kullanmanın faydaları, web sayfasının boyutuna, ana trafik kaynağına bağlı olarak konumuna ve oluşturulan trafik miktarına bağlı olacaktır.

Kenar notu:

Bir CDN kullanmanın yararlarına aşina iseniz, bu bölümü atlayabilir ve hangi şirketlerin bir İçerik Dağıtım Ağı kullanmanın tüm avantajlarından yararlanabileceğine ilişkin bilgilerle ilerleyebilirsiniz.

CDN kullanmanın dört ana faydası vardır:

  1. Artan Hız – Yakındaki bir CDN sunucusu onu dağıttığı için içeriğinizin son kullanıcıya ulaşması daha az zaman alır. Çok sayıda varlık noktası nedeniyle, web siteniz daha hızlı yüklenecek ve bu da daha iyi bir kullanıcı deneyimi, daha düşük hemen çıkma oranı ve artan dönüşümlerle sonuçlanacaktır.
  2. Azaltılmış Bant Genişliği – Bant genişliği, sabit bir süre için aktarılan (gelen veya giden) veri oranını ifade eder. Bant genişliği, bazı barındırmalarda en büyük masraflardan biri olabilir ve genellikle CDN gibi fiyatlandırma hizmetlerinde kullanılır. PoP’leri çoğaltmak, web sayfasının trafiğini işlemek için gereken bant genişliği miktarını korur. Bu, daha kolay erişim için verileri farklı bilgisayarlarda veya mobil cihazlarda geçici depolamaya koyan önbelleğe alma yoluyla gerçekleşir.
  3. Gelişmiş Güvenlik – Veriler tek bir sunucudan aktarıldığında, hizmet reddi saldırıları (DDoS) gibi kötü niyetli olaylara karşı daha savunmasızdır. Bunun nedeni, tüm kullanıcılarınızın doğrudan kaynak sunucunuzla iletişim kurmasıdır. Oysa bir CDN kullanırken, kullanıcılar önbelleğe alma sunucusuna istek gönderir. Ayrıca bir CDN, bilgisayar korsanlarını uzak tutarak, TLS/SSL sertifikalarını yenileyerek ve bu sayede de daha yüksek kimlik doğrulama standartları sağlayarak kötü amaçlı olayları önleyebilir.
  4. Geliştirilmiş İçerik Dağıtımı – Bir web sayfasındaki yoğun trafik, donanım arızalarıyla birlikte bir web sitesinde çok fazla kesintiye neden olur. Bir CDN, yükü birden çok sunucuya yaymanıza ve altyapınızın yükünü azaltarak çalışma süresini artırmanıza olanak tanır.
CDN'ye İhtiyacınız Var mı

CDN’e İhtiyacınız Var mı?

En başından bir şeyi netleştirelim:

Çok küçük bir coğrafi alana hizmet veren fiziksel bir konuma sahip çok küçük bir yerel işletme, CDN’den çok fazla yararlanmayabilir veya az fayda görebilir.

Aslında, ziyaretçileriniz ile menşe/yakındaki sunucunuz arasında başka bir bağlantı noktası oluşturarak web sitenizin performansını kötüleştirebilirsiniz.

Ama büyük bir şehirde veya ötesinde hizmet veren hemen her işletme fayda görebilir.

Veya ülkemizdeki gibi internet hizmet sağlayıcı ve / veya hosting hizmet kalitesinin düşük olduğu yerlerde küçük alanda bile işe yarayabilir.

CDN ihtiyacınız var mı

Bu nedenle, bir CDN’yi entegre etmeye veya onsuz daha iyi olmaya karar verirken bunu aklınızda bulundurun.

Artık ne zaman bir CDN’ye ihtiyacınız olmayacağını bildiğimize göre, en önemli kısma gelelim – kimin CDN’ye ihtiyacı vardır?

Daha büyük ölçekte faaliyet gösteren hemen hemen her çevrimiçi işletme:

  • Global E-Ticaret mağazaları (Amazon, Alibaba vb.) dünyanın her yerinden yoğun trafiğe sahip oldukları için bundan çok faydalanırlar;
  • Reklam işletmeleri (Yahoo veya Forbes gibi) multimedya tabanlı reklamları daha ilgi çekici oldukları için kullanırlar; ancak aynı zamanda düzgün bir şekilde yüklenmek için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyarlar;
  • Çevrimiçi oyunlar, en iyi oyun performansını sağlamak için daha da fazla kaynağa ihtiyaç duyarlar;
  • Eğlence endüstrisi, indirme ve akış seçenekleriyle dünyanın her yerinden birçok insanı kendine çekmektedir.

Gerçek şu ki, web içeriğinin yarısından fazlası bir CDN tarafından sunulmaktadır.

Makalenin başında belirttiğim gibi, en sevdiğiniz web sitelerinin tümü, istediğiniz içeriği bir bakışta sunmak için bir CDN kullanır. (Netflix, Facebook gibi)

Kendi web siteniz için test edip sonuçları görerek karar verebilirsiniz.

CDN'ler SEO'yu Etkiler mi

CDN’ler SEO’yu Etkiler Mi?

CDN’lerin nasıl çalıştıkları ve çevrimiçi işinize ne gibi faydalar sağlayabilecekleri hakkında daha fazla bilgi edinme arayışındayken, bazı yaygın yanlış anlamalarla karşılaşabilirsiniz.

Popüler olanlardan biri, İçerik Dağıtım Ağlarının (CDN’ler) bir web sitesinin organik sıralamasına zarar vermesidir.

Ancak Google temsilcileri, CDN URL’lerini kullanmanın tamamen iyi olduğunu belirterek bu efsaneyi ortadan kaldırdı:

CDN ve SEO

Ayrıca, görselleri ayrı bir site/alt alan (siteniz.cdnsağlayıcı) yerine web sitenizle (cdn.websiteniz) aynı ana bilgisayar/etki alanında barındırmanın size bir SEO desteği sağlamayacağını açıkça ortaya koyuyorlar:

Aslında, CDN’lerin değerini gözden düşürmeyi amaçlayan daha fazla yanlış kanı var.

Başka yazılarımızda, diğer popüler efsanelere ve neden yanlış olduklarına bakıyoruz.

Size bu konuda mini bir uyarı:

CDN’ler 20 yılı aşkın süredir piyasada.

Dünyanın en büyük web siteleri/şirketleri günlük olarak CDN hizmetlerini kullanır.

Bu hizmetler organik sıralamalara zarar veriyor olsaydı, bu kadar yaygın olarak kullanılmaları ihtimal dahi olmazdı.

TurboPak'ın CDN'si Size Nasıl Yardımcı Olabilir

TurboPak’ın CDN’i Size Nasıl Yardımcı Olabilir?

Çok sayıda CDN sağlayıcısı var.

Ancak, TurboPak’ı oluşturmaya ilk başladığımızda, eksiksiz web sitesi optimizasyonu için kullanıma hazır özellikler sunan bir site hızı çözümü oluşturmak istediğimizi biliyorduk.

Bu nedenle tüm planlarımızla (ücretsiz planımız dahil) yerleşik bir CDN sunuyoruz.

TurboPak CDN’i önceden yapılandırılmıştır, yani manuel olarak kurmanıza gerek kalmaz, bu da zamandan ve emekten tasarruf etmenizi sağlar.

CDN’miz yazı tiplerini, CSS’yi, JS’yi ve görüntü dosyalarını en yakın uç konumundan HTTP2 aracılığıyla otomatik olarak sunar.

Ayrıca, TurboPak CDN, çok az kaynağın 10 ms’den uzun sürdüğü gerçeği göz önüne alındığında, büyük bir fayda olan 5 ile 20 ms arasındaki kaynaklara hizmet etmektedir.

TurboPak - Web Sitenizi Hızlandırın