Vodafone, özellikle Önemli Web Verileri‘ni (Web Vitals) optimize etmeye odaklanan bir A / B testi uygulayarak, en büyük zengin içerikli boyamadaki, yani LCP’deki %31’lik bir iyileşmenin (yani azalmanın) %8 daha fazla satışa, potansiyel müşteri ziyaret oranlarında %15’lik bir iyileşmeye ve alışveriş sepeti ziyaret oranlarında %11 iyileşmeye neden olduğunu gördü.
Bu vaka çalışması Google web.dev sayfalarından 17 Mart 2021 tarihinde yayınlanmıştır.
Bu vaka çalışmasında TurboPak kullanılmamıştır. Bu çalışmayı sitemize almamızın nedeni, web hızınızı ve performansını artırmanın iş sonuçlarına (doğrudan satışlara ve gelire) etkisini gösteren örneklerden biri olmasıdır.
Metriklerden biri üzerinde (bu örnekte yükleme hızı ile ilişkili LCP’de azalma) bile iyileştirme yapmanın iş / işletme sonuçlarında pozitif katkısını gerçek dünya verilerine göre gördüğümüz iyi bir örnektir.
Vodafone, 21 ülkede sabit ve mobil ağlar işleten ve 48 ülkede mobil ağlarla ortaklık yapan Avrupa ve Afrika’nın önde gelen telekomünikasyon şirketidir.
Vodafone, web sitesinde açılış sayfasında (A sürümünün Web Hayati Verileri (Web Vitals) için optimize edildiği ve sahada B sürümünden %31 daha iyi LCP (Largest Contentful Paint – En Büyük Zengin İçerikli Boyama) puanına sahip olduğu) bir A / B testi çalıştırarak, Önemli Web Verileri için optimize etmenin %8 daha fazla satış ürettiğini belirledi.
Fırsatı vurgulamak
Vodafone, daha hızlı web sitelerinin genellikle iyileştirilmiş iş ölçütleriyle ilişkili olduğunu biliyordu ve satışları artırmak için potansiyel bir strateji olarak Önemli Web Verileri (CVW – Core Web Vitals) puanlarını optimize etmekle ilgilendiler, ancak tam olarak ne tür bir yatırım getirisi elde edeceklerini belirlemeleri gerekiyordu.
Vodafone’un web sitesinden bazı örnek ekran görüntüleri. Bunların A / B testindeki sürüm A ve sürüm B olmadığını unutmayın.
Her iki versiyon da görsel ve işlevsel olarak aynıydı.
Kullandıkları yaklaşım
A / B testi
A / B testi trafiği, ekran, iOS / Android, arama ve sosyal dahil olmak üzere farklı ücretli medya kanallarından geldi.
Trafiğin %50’si optimize edilmiş açılış sayfasına (sürüm A) ve %50’si temel sayfaya (sürüm B) gönderildi. Sürüm A ve sürüm B, günde yaklaşık 100 bin tıklama ve 34 bin ziyaret aldı.
Daha önce de belirtildiği gibi, sürüm A ile sürüm B arasındaki tek fark, sürüm A’nın Önemli Web Verileri (Web Vitals) için optimize edilmiş olmasıdır.
Bunun dışında iki versiyon arasında işlevsel veya görsel bir fark yoktu.
Vodafone, gerçek kullanıcı oturumlarında LCP’yi ölçmek için PerformanceObserver API’yi kullandı ve saha verilerini analiz sağlayıcısına gönderdi.
Yukarıdaki resimde, farklı trafik kanallarını, her birinin toplam tıklamalardaki oranını ve karşılama sayfasında ikiye ayrılmasını ve sonuçlarını görmekteyiz.
Optimizasyonlar
Vodafone, optimize edilmiş sayfada (sürüm A) aşağıdaki değişiklikleri yaptı:
- Bir bileşen (widget) için oluşturma mantığı istemci tarafından sunucu tarafına taşındı ve bu da JavaScript’in daha az görüntü oluşturma engellemesine (render blocking) neden oldu
- Sunucu tarafında oluşturulmuş kritik HTML
- Optimize edilmiş görüntüler (ana görüntünün yeniden boyutlandırılması, SVG görüntülerinin optimize edilmesi, henüz görüntü alanında görünmeyen görüntülerin yüklenmesini önlemek için ortam sorgularının kullanılması ve PNG görüntülerinin optimize edilmesi dahil olmak üzere)
Genel iş sonuçları
Önemli Web Verileri için sürüm A’yı optimize ettikten ve bunu optimize edilmemiş sürüm B ile karşılaştırdıktan sonra Vodafone, A sürümünün şunları sağladığını buldu:
- Satışlarda %8 artış
- Ziyaretten aday müşteriye dönme oranında %15’lik bir iyileşme (toplam ziyaretçi sayısına karşı potansiyel müşteri olan kullanıcı sayısı)
- Alışveriş sepetini ziyaret etme oranında %11 iyileşme (alışveriş sepetini ziyaret eden kullanıcı sayısına karşı toplam ziyaretçi sayısı)
Aşağıdaki tabloda, Vodafone’un sürüm A (“Optimize Edilmiş Sayfa”) ve sürüm B’de (“Varsayılan Sayfa”) gözlemlediği DOMContentLoaded (“DCL”) ve LCP değerleri gösterilmektedir.
DCL’nin gerçekte %15 arttığını unutmayın. İş ölçütleriyle ilgili mutlak değerler yeniden düzenlendi.
Üstteki tabloda gördüğünüz gibi standart sayfada LCP değeri 8,3 saniyedir, optimize edilmiş sayfada ise 5,7 saniyedir, yani %31 oranında azalma sağlanmıştır, kullanıcılar için (ziyaretçiler ve müşteriler) daha hızlı hale getirilmiştir.
Dijital Pazarlama İşletme Başkanı Davide Grossi şunları söyledi:
“Vodafone’da yeni çözümleri test ediyoruz, sonuçları ölçüyoruz, neyin işe yaradığını bulup onu koruyor ve neyin işe yaramadığını sorguluyoruz, hatalardan öğreniyoruz. Biz buna “Dene, Hızlı Öğren” diyoruz. Google ile iş birliği ve sayfa performansı için ana KPI olarak LCP’nin tanıtılması sayesinde, e-ticaretimizin müşteri deneyimini önemli ölçüde iyileştirmek mümkün oldu.”
Bu vaka çalışmanın İngilizce orijinali şu sayfada okuyabilirsiniz: https://web.dev/vodafone/
Siz de fikrinizi belirtin