Kullanıcıların web sitenizde geçirdiği ilk birkaç saniye kritik önem taşır.
Bu çok kısa süre içinde, her biri sayfanızın daha fazla ilgiyi hak edip etmediğine karar verecektir.
Bu nedenle, yavaş yüklenen bir sayfanın bu değerli zamanı tüketmesine ve ziyaretçilerinizin vaktinden önce kaçmasına neden olmasına izin vermeyin.
İçindekiler:
- Kalmalı mıyım yoksa gitmeli miyim?
- Yükleme süresi ilk etki
- Web sayfalarınız yeterince hızlı mı?
- Kullanıcılar için önemli olan zamanı ölçme
- Ölçün ve optimize edin
Kalmalı mıyım yoksa gitmeli miyim?
Her şey, her sayfa ziyaretinin ilk birkaç saniyesine bağlıdır.
Web sayfalarında geçirilen sürenin ilk 10 saniyesi, kullanıcıların kalma veya ayrılma kararları açısından kritik önem taşıyor.
İlk birkaç saniyede ayrılma olasılığı çok yüksektir, çünkü kullanıcılar geçmişte sayısız kötü tasarlanmış web sayfasında olumsuz deneyim yaşadıkları için son derece şüphecidirler.
İnsanlar çoğu web sayfasının işe yaramaz olduğunu biliyorlar ve kötü sayfalarda kesinlikle gerekenden daha fazla zaman kaybetmekten kaçınmak için buna göre davranıyorlar.
Aslında yüzbinlerce web sayfası bekleme süresinin analizine dayalı olarak, kullanıcıların sayfadan ayrılma davranışları (diğer bir deyişle bekleme süresi) ile ilgili şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Bir web sayfasında harcanan zaman, özü oldukça basit olan matematiksel bir kavramla uyumludur: Kullanıcılar bir web sayfasında ne kadar çok zaman geçirirse, biraz daha uzun kalma olasılıkları o kadar artar!
Yukarıdaki grafik, bu dağılımı göstermektedir ve sayfa ziyaretinin ilk 10 saniyesinin ne kadar kritik olduğunu açıkça göstermektedir.
Kullanıcıya içeriğin biraz daha uzun süre kalacak kadar değerli olduğunu kanıtlamak için daha fazla zamanınız yok.
Deneysel başka verilere göre, kullanıcının dikkatini çekmek için en fazla 15 saniyemiz var.
Ziyaretçilerin yüzde 55%’i web sitenizde 15 saniyeden az zaman harcar. Daha uzun bir süre, bu deneyde incelenen web sayfalarının, çoğunlukla yazılar / blog gönderileri olması (örneğin ana sayfalar veya açılış sayfaları hariç tutarak) gerçeğiyle açıklanabilir.
Yükleme süresi ilk etki
Yani ziyaretçinize değer önerinizi web sayfanızda iletmek için 10 ila 15 saniyeniz var.
Oldukça dar bir pencere, değil mi?
Ziyaretçilerinizin önce web sayfanızı yüklemesi gerektiğinden (bekleme süresi) daha da dar!
Aslında, birçok çalışma bu erken aşamada (ziyaretçi sayfanızla tam olarak etkileşime girene kadar beklediği süre) yükleme hızının etkisini vurgulamaktadır:
- Hemen çıkma oranında etkisi (Google tarafından mobil sayfa hızıyla ilgili bir çalışmada açıklandığı üzere): Mobil sayfaların yüklenme süresi 1 saniyeden 5 saniyeye çıktıkça hemen çıkma olasılığı %90 artmaktadır. 1 ila 10 saniye arasında bu olasılık %123 artar!
- Hemen çıkma öncesi oranda etkisi (ilk sayfa yüklenmeden önce ayrılan kullanıcılar): Örneğin Imperva Incapsula tarafından yapılan bir anket, alışveriş yapanların %62’sinin 5 saniye sonra ayrılacağını gösterdi. Ayrıca Mobify, e-ticaret web sitelerindeki hemen çıkma öncesi oranını ölçmeye çalıştı ve şunu tespit etti: Sayfa yükleme süresi 3 saniyeden 5 saniyeye çıktıkça, hemen çıkma öncesi oran %14,5’ten %40,3’e yükselmektedir.
Web sayfanızın yüklenme süresinin kullanıcılarınızla ilk temas olduğunu unutmayın.
Gerçekten onlara gönderdiğiniz ilk mesajdır. Bu, özellikle web sitenizi ilk kez ziyaret eden yeni gelenler için önemlidir.
Yavaşlık (veya hızlı olma) öyle büyük bir etki yaratıyor ki müşterilerin bir siteyle ilişkilendirdiği marka / işletme değerlerinden biri haline gelebilir.
Web sayfalarınız yeterince hızlı mı?
Web siteniz yeterince hızlı göründüğü için endişeli hissetmeyebilirsiniz. En azından bu 10 saniyelik sınırdan daha hızlı.
Gerçekten emin misiniz?
Ağ koşulları ideal olmadığında web sitenizin performansı ne olacak, biliyor musunuz?
Sizi bir mobil tarayıcı kullanarak ücretsiz iki araç olan Google Sayfa Hızı İçgörüleri veya GTMetrix ile web sayfalarınızın hızını hem mobilde hem de masaüstünde test etmeye davet ediyoruz.
Bu tür durumlarda web performansınızı izlemeye henüz alışmadıysanız, sonuçlara ilk başta şaşırabilirsiniz. Özellikle mobilde oldukça yavaş olduğunuzu görmek canınızı da sıkabilir.
2017 yılında Google, mobil sayfa hızıyla ilgili büyük bir verilere dayalı saha çalışmasının (126 ülkede 900.000 reklam açılış sayfasını kullandı) sonuçlarını yayınladı ve analiz edilen sayfaların %70’inin- 3G bağlantı bağlamında- görsel içeriğini ekranın üst kısmında görüntülemesinin yaklaşık 7 saniye sürdüğünü ve tam olarak yüklenmeden önce 10 saniyeden fazla zaman geçtiğini belirtti.
Web sayfalarınızın çoğu kullanıcı tarayıcılarında görüntülenmesi 10 saniyeden kısa sürdüğünde, yükleme sürenizi en aza indirmenin ve kullanıcılarınızın ziyaretlerinin bu kritik 10 ilk saniyesinin çoğunda dikkatlerini korumanın ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Sayfalarınız ne kadar hızlı olursa, trafiğinizi önemli ölçüde azaltabilecek olan yüksek hemen çıkma öncesi orandan ve yüksek hemen çıkma oranından o kadar az etkilenirsiniz.
SEO performansınız da bu aşamada etkilenebilir!
Bir web sayfasını yüklenmeden önce terk eden bazı kullanıcılar ilk Google aramalarına geri dönme eğiliminde olabilirler.
İngilizce pogosticking veya Türkçe yaylı baston olarak adlandırılan bu tür bir davranış (arama motoru kullanıcısının aradığını bulmak için birkaç farklı arama sayfası sonucunu tek tek ziyaret etmesi), Google’ın sitenizi cezalandırılmasına veya en azından düşük kalite puanı vermesine neden olabilir.
Kullanıcılar için önemli olan zamanı ölçme
Web sayfalarınızın hızını artırmak için yapılacak ilk şey, toplanacak en anlamlı göstergeyi seçerek mevcut performansınızı olabildiğince kesin bir şekilde ölçmektir.
Yükleme süresine ek olarak aşağıdaki metrikleri de göz önünde bulundurmalısınız.
Çeşitli nedenlerle:
- Yükleme süresi genellikle genel bir kavram olarak kullanılır ve kesin bir gösterge olarak tek başına kullanılmaz.
- Yükleme süresi tanımı, onu ölçmek için kullanacağınız araca göre büyük ölçüde değişebilir.
- Kullanıcılarınız, biraz daha uzun kalmak isteyip istemediklerine karar vermelerine yardımcı olacak birincil içeriğe erişmek için web sayfasının tamamen yüklenmesini beklememelidir. Yani bir kısmının yüklenmesi ile bu kararı verebilecek içeriği görebilmeliler.
Öyleyse, kronolojik olarak odaklanmanız gereken 3 metriği ele alalım:
İlk Bayta Kadar Geçen Süre: Web performansınızın temelleri
İlk bayta kadar geçen süre (TTFB), tarayıcıdan gelen istek ile ilk veri parçasının (HTML kodu) alınması arasındaki gecikmedir.
Bu teknik zaman kullanıcı tarafından fark edilemese de sayfanın yüklenmesinin sonraki adımlarını büyük ölçüde etkiler.
Özetlemek gerekirse: Yüksek TTFB’ye sahip iseniz hızlı oluşturma sayfalarına sahip olamayacaksınız!
Görüntü Oluşturmaya Başlayın: Kullanıcılar için gerçek bir başlangıç!
Görüntü oluşturmayı başlat (start render) web sayfasının yüklemesinin video analizinden ölçülür.
Kullanıcının ekranındaki ilk görüntülemeden önceki gecikmeyi gösterir. Görüntü oluşturmayı başlat, kullanıcıların boş bir sayfanın önünde ne kadar süre kaldıklarını söyler.
Bu gecikmeyi olabildiğince azaltmalısınız. İlk görüntülemeden önce, ziyaretçilerin web sitenizin çalışıp çalışmadığına dair hiçbir fikri yoktur!
Düşük bir Görüntü oluşturmayı başlatma süresi elde etmek bir zorunluluktur, ancak yine de yeterli değildir.
Sayfanız şu anda hala çoğunlukla boş olabilir. Bu yüzden en az bir tane daha gösterge toplamanız gerekiyor.
Hız Endeksi: En önemli göstergelerden biri
Hız endeksi, video analizine dayanan başka bir ölçümdür.
Hız endeksi, bir web sayfasının ekranın üst kısmından öğeleri oluşturmak için ortalama hızı hesaplar.
Bir ziyaretçi tarafından algılandığı şekliyle bir web sayfası görünümünün karmaşıklığını ve ilerlemesini sentezler.
Bu nedenle Hız endeksi, performansla ilgili kullanıcı deneyimi için en alakalı göstergelerden biri olarak kabul edilir. Google’ın yukarıda bahsedilen çalışma için hız endeksini kullandığını unutmayın!
Öyleyse, “iyi” bir hız endeksi nedir?
Elbette en küçüğü, Google’dan akılda tutulması gereken bir öneri ile söyleyelim:
1 saniyeden (1000 ms) daha düşük seviyeye ulaşmaya çalışın.
Ölçün ve Optimize Edin
Tebrikler!
Artık web sitenizin hızı hakkında neyi ölçmeniz gerektiğini başlangıç seviyesinde biliyorsunuz! En iyi koşullarda yapmaya özen gösterin:
- En net test metodolojisine sahip size en uygun aracı seçin (en doğru ve ilgili göstergeleri toplamak için).
- Web sayfalarınızı, bağlantı, konum ve benzerleri açısından, kullanıcıların göz atma şekline göre test edin.
- Web performansınız gelişme asla durmayacağından dolayı, tek seferlik test yerine düzenli gözlemlemeyi seçin.
Bu yönergelerle, web performansınızı ve bu yazıda açıklanan sorunlardan kaçınmak için web sitenizin ne kadar hızlı olması gerektiğini temel seviyede doğru bir şekilde değerlendirebileceksiniz.
2021 ve sonrası temel web hayati verilerinin Google tarafından sayfa deneyimine dahil edilmesi örneğinde olduğu gibi sürekli gelişen bir alan olduğunu unutmayın.
Sonraki, büyük adım:
En önemli hız kazanımlarını sağlayabilecek gerçekleştirilecek eylemleri belirleyin.
Dilerseniz en iyi web sitesi hızınıza ve performansınıza ulaşmanız için TurboPak dijital hizmetimizden yararlanın.
Siz de fikrinizi belirtin