Web sitenizi ziyaret ettiğinizde fark edebileceğiniz ana sorunlardan biri, web sitenizin yüklenmesinin çok uzun sürmesidir.
İşte bunun olmasının 10 nedeni ve sitenizi daha hızlı ve daha düşük hemen çıkma oranına sahip olması için optimize etmenin yolları burada.
İçindekiler:
- Ağ sorunu
- Render engelleme kodu
- Barındırma Soruları
- Website saldırıları veya sunucu aşırı yüklenmeleri
- Eski yazılım
- Geniş bir web sayfası
- Önbellekleme soruları
- Çok fazla eklenti
- Sunucu konumu
- Yönlendirmeler
Ağ Sorunu
Sitenizdeki herhangi bir sorunu gidermeden önce, bunun bir ağ sorunu olmadığından emin olun.
Komut satırı arayüzünüzde ping komutunu kullanmayı deneyin ve her gün kullandığınız bir web sitesine (google.com gibi) bağlanın.
Bu paketler sürekli olarak kayboluyorsa veya gidiş-dönüşü tamamlaması çok uzun sürüyorsa, ağ bağlantınız dengesiz veya kötü olabilir.
Bilgisayarın web sitesine bağlanıp bağlanamadığını görmek için ping komutunu kullanabilirsiniz.
Diğer siteler normal şekilde yükleniyorsa, suç web sitenizle ilgili sorunlardadır.
Ziyaretçileri kaybetmemek için sorunu olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde çözdüğünüzden emin olun.
İşleme Engelleme Kodu
Bazen, render (işleme) engelleyen JavaScript veya CSS, web sitenizin içeriğinin daha yavaş yüklenmesine neden olabilir.
Bu komut dosyaları, komut dosyası veya stil sayfası yürütülürken veya sitenizde uygulanırken diğer kaynakların “beklemesine” neden olur.
Bu, koda aşina olduğunuz sürece, düzeltilmesi nispeten kolay bir sorundur.
Tarayıcı HTML dosyasını ayrıştırdıktan sonra komut dosyasını yükleyen veya komut dosyasını yüklerken (async: eşzamansız) tarayıcının diğer kaynakları yüklemesini sağlayan komut dosyalarında erteleme veya eşzamansız özniteliğini kullanabilirsiniz.
Aksi takdirde, tarayıcı sayfanın geri kalanını ayrıştırmadan önce komut dosyasını yükler ve komut dosyasında çok sayıda işlem varsa bu, performansı ciddi şekilde etkileyebilir.
JavaScript’te “async” veya “defer” özniteliğinin kullanımına bir örnek:
< script src=”defer.js” defer=”defer” >
< script src=”async.js” async >
< /script >
Ayrıca, stil sayfasını elde etmek için ayrı bir dosyaya bağlanmanız gerekiyorsa, ön yükleme özniteliğini kullanmalısınız.
Bu durumda, tarayıcı ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde ona erişebilir. Ana ayrıştırmanın etkilenmemesi için daha sonra da yükleyebilirsiniz.
Ancak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfa oluşturulurken kritik CSS’nin yine de yüklenmesi gerektiğini unutmayın.
Barındırma Sorunları
Bazen yavaş web sitenizdeki sorun, sunucunuzun kendisindedir.
Örneğin, barındırma (hosting) sorunları sunucu yanıt süresini kötüleştirecektir, bu da ziyaretçilerin içeriğe erişmek için daha uzun süre beklemesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Bu durum nasıl önlenir?
Açıkçası, güvenilir ve hızlı bir hosting planı seçmelisiniz.
Ancak web sitesini sunucularınızda barındırıyorsanız, yükleme süresini uzatabilecek sorunları veya hataları gidermeye çalışın.
Dilerseniz şu yazımızı da okuyunuz: Barındırma Hizmeti Çeşitleri – Hangisini Seçmelisiniz?
Website Saldırıları ve Sunucu Aşırı Yüklenmeleri
Ne yazık ki, web sitenizin yavaşlamasının nedeni, bir DDoS saldırısına maruz kalmasıdır.
Bu genellikle, ziyaretçilerin kaçmasına neden olacak şekilde web sitenizi son derece yavaşlatıp veya hiç yanıt verdirmeyip, diğer saldırıları bildirmelerini veya fark etmelerini de engelleyerek bu saldırıları gizlemek için kullanılır.
Daha da kötüsü, çalışan, sistem kaynaklarını tüketen ve sitenizi yavaşlatan kötü amaçlı yazılımlar da olabilir.
Sunucunuz DDoS ve/veya kötü amaçlı yazılım saldırıları altındaysa, çok fazla sistem kaynağı tüketebilir ve web sitenizin yavaşlamasının nedeni bu olabilir.
Bunu ekarte etmek için sitenize kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı yükleyin ve kötü amaçlı yazılım taraması yapın.
Web sitenizin yavaşlamasının nedeninin kötü amaçlı yazılım olduğundan şüpheleniyorsanız, kötü amaçlı yazılımları web sitenizden nasıl (umuyoruz ki) kaldıracağınızla ilgili adımları izleyin.
Tabii ki, aynı hadise, trafiğin aniden artmasından da kaynaklanabilir, bu harika bir şeydir, özellikle çevrimiçi mağazanızda birçok müşteriyi çeken esaslı teklifler varsa.
Ancak, bunları her uyguladığınızda bu oluyorsa, sunucunuzu yükseltme zamanı demektir.
Açıklanamayan trafik artışlarının da kötü amaçlı yazılım bulaşmasının ve/veya saldırılarının bir işareti olabileceğini unutmayın.
Eski Yazılım
Bazen, CMS veya eklentileriniz gibi yazılımlar güncelliğini yitirir ve web sitesinin performansını yavaşlatan hatalar içerebilir veya hatalara neden olabilir.
Gelecekte web sitesi saldırılarına yol açabilecek güvenlik açıklarını düzelttikleri için güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Bunu işletim sisteminizde ve uygulamalarınızda da yapmalısınız.
Bir güncelleme bulduğunuzda, bu sorunları gidermek için yazılımı mümkün olan en kısa sürede güncelleyin.
Geniş Bir Web Sayfası
Web sitenizin yüklenmesi uzun sürüyorsa, indirme hızı yavaş olabilir.
Bu durumda, sorun web sitenizin boyutundan kaynaklanıyor olabilir.
Çok fazla büyük resim, ses dosyası, video, komut dosyası veya stil sayfası varsa, indirme süresi hemen artar.
Bu sorundan muzdarip iseniz, görüntü ve ses gibi medya dosyalarınızı sıkıştırmanız gerekir.
Çok fazla gereksiz boşluk içeriyorlarsa, komut dosyalarınızı ve stil sayfalarınızı küçültün.
Ancak, web sitenizi yüklerken yalnızca küçülttüğünüzden emin olun ve okunabilir hale getirmek ve kolay düzenlemeyi sağlamak için her zaman bu boşlukların bir kopyasını saklayın.
Önbellekleme Soruları
Bu sorunu anlamak için önce önbelleklemenin ne olduğunu bilmelisiniz.
Önbellekleme, verileri geçici bir depolama konumunda depolama eylemidir ve dosyaların daha hızlı yüklenmesini sağlar.
Örneğin, tarayıcılar, bir web sitesini tekrar ziyaret ettiğinizde daha kısa sürede görünmesini sağlamak için sabit sürücünüze resimler ve komut dosyaları gibi dosyalar yazabilir.
Ancak önbelleğe alma ile ilgili bir sorununuz varsa, örneğin tarayıcınızın önbelleğe alınmasının devre dışı kalması gibi, web sitenizin hızıyla ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Bu, ziyaretçilerin web sitenizden eriştiği her dosyanın sabit sürücüden veya CDN’den (İçerik Dağıtım Ağı) değil; sunucunun kendisinden indirileceği anlamına gelir.
Bu da web sitenizin hızını olumsuz yönde etkileyebilir ve eğer birisi tekrar ziyaret ederse size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için web sitesi dosyalarınızın önbelleğe alınmasıyla ilgili hataları etkinleştirmeniz veya düzeltmeniz yararlı olur.
Çok Fazla Eklenti
Sitenizi geliştirmek için birçok eklenti yüklediyseniz, bir dezavantaj yaratmış olabilirsiniz.
Eklentileri yükleyerek, yüklenmesi gereken komut dosyalarını artırırsınız, bu da performansı olumsuz etkileyebilir.
Bunu çözmek için hiç kullanmadığınız eklentileri kaldırmayı düşünün.
Ayrıca, eklentinin işlevi bazı ayarları değiştirerek veya HTML’ye birkaç karakter ekleyerek kopyalanabiliyorsa, bunlar da silinmeye değerdir.
Sunucu Konumu
TTFB’niz (İlk Bayta Kadar Geçen Süre) yavaşsa, sunucunuzu yanlış yere yerleştirmiş olabilirsiniz.
Ancak, test için ayarlanan konumun kitlenizin çoğunun bulunduğu yere yakın olduğundan emin olmalısınız, aksi takdirde bu durum sorun giderme sonrasında bazı ziyaretçiler için işlerin daha da yavaşlamasına neden olabilir.
Böyle bir sorunla karşılaşıyorsanız, web sitenizi ziyaretçilerinizin çoğuna daha yakın olan başka bir sunucuda saklamayı deneyin.
Bu durumda tarayıcınızdan gelen sinyaller sunucuya daha kısa sürede ulaşacak ve sunucunun yanıtı da hızlı bir şekilde iletilecektir.
Yönlendirmeler
URL’si tam olarak sunucunuzun sizi göndermek istediği yer olmayan bir web sayfasını her ziyaret ettiğinizde, sizi başka bir sayfaya yönlendirecektir.
Görüntülenmesi gereken bu değilse bile, sunucu sizi yeniden yönlendirir.
Bir sayfanın URL’sini değiştiriyorsanız yönlendirmeler çok önemli olsa da, aynı anda birden çok yönlendirmeniz varsa sorunlara neden olabilir.
Örneğin, http://website.com’u https://website.com’a ve ardından da https://www.website.com’a yönlendirirseniz, bu iki 301 yönlendirmesi olduğu anlamına gelir.
Yönlendirmelerin eşzamanlı olduğunu ve bir talimatın sonuçlarının başka bir talimatı çalıştırmak için gerekli olduğunu unutmayın.
İstemcinin, sunucuya başka bir istek göndermek için hedef URL’yi alması gerekir.
Bu, o andaki taleplerin eşzamanlı yerine ardışık olduğu anlamına gelir, yani en iyi sonuçları elde etmek için bu süreyi mümkün olduğunca kısaltmamız gerekir.
Bir an önce eşzamansız kısma geçmek isteriz.
Bu nedenle, web sitenizde birden fazla yönlendirme veya yönlendirme zinciri tespit ederseniz, yalnızca bir yönlendirme ayarlamak için değiştirmelisiniz.
Sunucu bir 301 isteği gönderirse, işlemin ortasında başka URL’ler olmadan her zaman doğrudan nihai hedefe gider.
Her durumda, yalnızca bir yönlendirme kullanın ve nihai hedefe ulaşın!
Sonuç
Bu makalede, web sitenizin yüklenmesinin neden bu kadar uzun sürebileceğinden ve bu sorunları potansiyel olarak nasıl çözebileceğinizden bahsettik.
Daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha düşük bir hemen çıkma oranı sağlamak için çeşitli şeyler geliştirilebilir.
Daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki yazılarımızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca TurboPak hizmetimizi deneyebilirsiniz!
Ek olarak, herhangi bir önemli noktayı kaçırırsak, aşağıda yorum olarak belirtmekten çekinmeyin.
Siz de fikrinizi belirtin