Web sitesi hızını artırın

Bir web sitesinin yüklenmesi uzun sürüyorsa, bunun kullanıcı deneyimi, site trafiği ve SEO üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Performans için optimize edilmiş web siteleri, yavaş web sitelerine göre bir avantaja sahiptir.

Site hızı nedir

Site hızı nedir?

Bir müşteri bir restoranda yemek yemek için oturduğunda, garsonun yavaş servisi genellikle Google incelemelerinin / yorumlarının kötü olmasına ve daha az müşteriye neden olur.

Benzer şekilde, yavaş site hızı, kötü arama motoru sıralamalarına, genel site trafiğinin düşmesine ve olumsuz kullanıcı deneyimlerine neden olabilir.

Web sitesi hızı veya web sitesi performansı, bir tarayıcının belirli bir siteden tamamen işlevsel web sayfalarını ne kadar hızlı yükleyebildiğini ifade eder.

Bir tarayıcıda yavaş görüntülenen kötü performans gösteren siteler, kullanıcıları uzaklaştırabilir.

Tersine, hızlı yüklenen siteler genellikle daha fazla trafik alacak ve daha iyi dönüşüm oranlarına sahip olacaktır.

Site hızı neden önemlidir

Site hızı neden önemlidir?

Dönüşüm oranı:

Birden çok çalışma, site hızının dönüşüm oranını (veya kullanıcıların istenen bir işlemi tamamlama hızını) etkilediğini göstermiştir.

Hızlı yüklenen sitelerde daha fazla kullanıcı kalmakla kalmaz, aynı zamanda daha yavaş sitelere kıyasla daha yüksek oranlarda dönüşüm sağlarlar.

Bazı şirketler, sayfa yükleme süresinde birkaç milisaniyelik bir azalmanın dönüşümleri artırdığını bulmuştur:

Mobify, ana sayfalarının yüklenme süresini 100 milisaniye azaltmanın, oturuma dayalı dönüşümde %1,11’lik bir artışla sonuçlandığını buldu.

Perakendeci AutoAnything, sayfa yükleme süresini yarıya indirdikten sonra satışlarında %12-13 artış yaşadı.

Walmart, sayfa yükleme süresini bir saniye artırmanın dönüşümleri %2 artırdığını keşfetti.

Sonuç olarak, site performansını iyileştirmek, dönüşüm oranı optimizasyonunun büyük bir parçasıdır.

Hemen Çıkma Oranı:

Hemen çıkma oranı, yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra bir web sitesinden ayrılan kullanıcıların yüzdesidir.

Bir sayfa birkaç saniye içinde yüklenmezse, kullanıcıların pencereyi kapatması veya tıklaması muhtemeldir.

BBC, sayfalarının yüklenmesi için geçen her saniye için toplam kullanıcılarının %10’unu kaybettiklerini keşfetti.

SEO en iyi uygulamaları:

Google, alakalı bilgileri mümkün olduğunca çabuk kullanıcılara ulaştırmaya öncelik verme eğiliminde olduğundan, site performansı Google arama sıralamalarında önemli bir faktördür.

Bir sitenin mobil cihazlarda performansı özellikle SEO için önemlidir.

Kullanıcı deneyimi:

Uzun sayfa yükleme süreleri ve kullanıcı eylemlerine yetersiz yanıt süreleri, kötü bir kullanıcı deneyimi yaratır.

İçeriğin yüklenmesini beklemek kullanıcılar için sinir bozucu hale gelir ve onları siteden veya uygulamadan tamamen ayrılmaya sevk edebilir.

Site hızını etkileyen faktörler nelerdir?

Sayfa ağırlığı:

Bir web sitesinin yüklemesi gereken kaynak miktarı, site performansı üzerinde büyük bir etki yaratır.

Büyük JavaScript dosyaları, video içeriği, ağır CSS dosyaları ve yüksek tanımlı resimlerin tümü, bir web sayfasına önemli bir “ağırlık” veya yükleme süresi ekler.

Restoran örneğine dönecek olursak, masaya iki ya da üç yemek yerine 10 tabak getiren bir garson masayı daha yavaş servis edecek; aynı şekilde, yüklenmesi için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyan bir sayfa daha yavaş yüklenir.

Web teknolojilerinin yetenekleri arttıkça ve web siteleri daha karmaşık hale geldikçe, web sitelerini hafif tutmak (anlam, küçük dosya boyutları ve hızlı yüklenen sayfalar) daha da zorlaştı.

Geliştiriciler, birden çok JavaScript işlevi gerektiren tek sayfalık uygulamalardan üçüncü taraf açılır reklamları olan sayfalara ve hareketli arka plana sahip ana sayfalara kadar, web sayfalarına her zamankinden daha fazla işlevsellik ekleyebilir ve bunun sonucunda ortalama toplam sayfa ağırlığı artmaktadır.

Ağ koşulları:

Bir web sitesi hafif olacak şekilde tasarlanmış olsa bile, ağ yavaşlığı nedeniyle tarayıcılarda hızlı yüklenmeyebilir.

Kullanılan yerel ağ ekipmanı ve ISP’nin hizmetlerinin kalitesi ağ bağlantısını etkiler. Ayrıca, WiFi üzerinden İnternet’e bağlanmak yerine 3G veya 4G kullanan mobil cihazlar, genellikle daha yavaş ağ bağlantılarına sahip olacaktır.

Bu büyük ölçüde geliştiricilerin elinde olmasa da yavaş bağlantılar üzerinden bile web kaynaklarını hızlı bir şekilde sunmak için hala teknikler var.

Teknikler arasında küçültme, sıkıştırma ve CDN ile içerik barındırma yer alır.

Barındırma konumu:

İçeriğin ihtiyaç duyulan yere ulaşması için uzun bir yol kat etmesi gerekiyorsa, bu yüksek miktarda ağ gecikmesine neden olur.

Örneğin, bir web sitesinin HTML ve CSS dosyaları Ankara’daki bir veri merkezinde barındırılıyorsa ve görüntüleri İstanbul’daki bir veri merkezinde barındırılıyorsa, daha uzakta yer alan bir kullanıcının tüm bu dosyalar kendi cihazına binlerce kilometre yol kat ederken beklemesi gerekecektir.

Geliştiriciler web sitelerinin hızını nasıl ölçebilir

Geliştiriciler web sitelerinin hızını nasıl ölçebilir?

Bir dizi şirket ve kuruluş, web sitesi hız testleri sunar.

Birçok hız testi, performans ölçümleri sağlamanın yanı sıra, bir web sayfasının sayfayı yavaşlatan öğelerini tek tek tanımlayabilir.

Bunlardan en bilineni ve kullanılanı Google PageSpeed Insight (Sayfa Hızı İçgörüleri) aracıdır.

Hangi web sitesi performans metrikleri önemlidir?

Yükleme süresi, tüm bir web sayfasının tarayıcıda görünmesi için geçen süredir; bu, her HTTP isteğinin yerine getirilmesi gerektiği anlamına gelir.

İnternetteki hemen hemen her sayfa birden çok HTTP isteği gerektirecektir, çünkü sayfanın temel HTML’sine ek olarak birden çok kaynağın yüklenmesi gerekir.

Sayfa boyutu, sayfanın çalışması için yüklenmesi gereken tüm kaynakların toplam dosya boyutudur.

Sayfa boyutu, bir tarayıcının sayfayı yüklemesinin ne kadar süreceğini etkiler ve ayrıca web sayfalarını yüklerken veri için ödeme yapan mobil kullanıcılar üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

İlk Bayta Kadar Geçen Süre (TTFB – Time to First Byte), bir tarayıcının bir web sayfası isteği ile yanıtın ilk baytının geldiği zaman arasındaki süreyi ölçer. Genel yükleme süresi daha önemlidir, ancak web sitesi performansı değerlendirilirken TTFB hala dikkate alınır ve SEO’yu etkileyebilir.

Gidiş dönüş sayısı, bir isteğin/yanıtın kaç kez bir kaynak sunucuya gidip geri gitmesi gerektiğini ölçer. Bir web sayfası ne kadar fazla gidiş-dönüş gerektirirse gecikme o kadar uzun olur.

Gidiş-Dönüş Süresi (RTT – Round Trip Time), isteklerin gidiş-dönüş yapması için geçen süredir; yani, istek kaynak sunucuya ulaşır ve yanıt, isteği yapan cihaza geri döner.

Tabii 2021 ve sonrası Temel Web Verileri en öncelikli ve önemli performans metrikleri olarak göz önüne alınmalıdır.

Cloudflare web sitelerini nasıl hızlandırır

Cloudflare web sitelerini nasıl hızlandırır?

CDN (içerik dağıtım ağı) kullanan web siteleri çok daha hızlı yüklenir.

Cloudflare CDN, içeriği son kullanıcılara daha yakın depolamak için dünya çapında 200 şehirde içeriği önbelleğe alır.

Bu, gecikmeyi azaltır, çünkü kullanıcı cihazlarından gelen isteklerin kaynak sunuculara kadar gitmesi gerekmez ve sonuç olarak yükleme süresi ve RTT çok daha düşüktür.

Tabii ki bütünsel bir çözüm arıyorsanız size sunduğumuz TurboPak dijital servisimiz zahmetsiz, otomatik, 7/24 çalışan ve güvenilir, yüksek performanslı hizmet olarak ihtiyacınızı tam olarak karşılamaktadır, iletişim sayfasından bizimle iletişime geçip ön görüşme yapabilirsiniz.

Neden TurboPak gibi bir sayfa hızı optimizasyon servisi kullanmalısınız konusunu diğer bir yazımızda ele aldık, okuyunuz.

TurboPak - Web Sitenizi Hızlandırın